• DOLAR 32.324
  • EURO 35.099
  • ALTIN 2300.718
  • ...
Almanya`da saklı bir hazine: Kale Cami
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Köln kentinde daha önce mahzen olarak kullanılan Kale Camii, yaklaşık 10 yıl önce Türkiye'den giden 80 yaşındaki gurbetçi Müslüman Şefik Karagül tarafından keşfedilip ibadete açılması için gerekli girişimlerde bulunuldu.

Alman makamları tarafından yapılan incelemelerin ardından cami olmasına onay verilen mahzen alanında, Müslümanlar tarafından imkanlar dahilinde restore edilerek kadınlar mescidi, lavabolar, çayhane ile gençlerin eğitim görmesi için prefabrik ev ve çadır yapıldı. Ancak birçok eksiği bulunan caminin bu eksiklerinin, caminin mütevazi cemaati tarafından karşılanması mümkün görünmüyor. Daha önce de Türkiye'den giden hükümet yetkililerinden yardım isteyen cami yöneticileri, adeta saklı bir hazine olan bu caminin eksiklerinin giderilmesi için bir kez daha yetkililere ve hayırseverlere çağrıda bulundu.

Kentin merkezi bir yerinde olan Kale Cami, tatil gezi ve fuar amaçlı gelen insanların uğrak yeri haline geldi. Camiyle ilgili bilgi veren Kale Camii yöneticisi Şefik Karagül, camiyi cemaatin desteğiyle ayakta tuttuklarını ama birçok eksiklerinin olduğunu dile getiriyor.

Kendi haline terk edilen bu mahzen alanını tüm zorluklalara rağmen bu hale getirdiklerini ifade eden Karagül, imkanlar dahilinde camide cemaat ve ziyaretçilere her Cuma ve ziyaret zamanlarında ikramda bulunduklarını ve Ramazan'da iftar sofrası kurduklarını ifade etti.

Buradan hem Müslümanların hem de diğer insanların istifade ettiğini dile getiren Karagül, caminin yanında 2 bin metre kare park alanı da bulunduğunu ifade ederek, "Bu park yaz aylarında yemyeşil oluyor. Çiçeklerin her yeri sardığı bu parkta cemaat ve uzaktan gelen misafirleri piknik havası eşliğinde konuk ediyoruz ve gelenler burada birbiriyle kaynaşıyor." dedi.

Buraya gelen Türkiye hükümet yetkililerine camiyi gezdirdiklerini ve hazırladıkları plan projeleri Bekir Bozdağ, Çağatay Kılıç, TİKA ve yurt dışı Türkler grubuna bizzat teslim ettiklerini veya sözlü olarak aktardıklarını belirten Karagül, ama şimdiye kadar kendilerine herhangi bir geri dönüş olmadığını söyledi.

Yetkililere ve hayırseverlere yardım çağrısı

Cumhurbaşkanı ve Başbakana seslenen Karagül, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın farklı ülkelerde cami yapım ve restorasyonlarına katkıda bulunduklarını ya da tamamen üstlendiklerini, hayırlı işlerde bulunduklarını duyup takip ediyoruz. Biz de Türkiye vatandaşı olarak İlke Haber Ajansı aracılığıyla onlara şunu istirham ediyorum; buraya her ülkeden ırktan ve dilden insanlar gelip namaz kılıyorlar. Onlara kültürümüzü ve ülkemizin güzelliklerini cumhurbaşkanımız ve başbakanımızın Müslüman kişiliklerinden konuşuyoruz. Onlar ise camimizin çok düzensiz olduğunu, camimizin ve barakamızın halinin içler acısı olduğunu ifade ediyorlar. Elimizde olsa en güzelini yapmak istiyoruz ama kuvvetimizin ve maddiyatımız ancak giderlere yetiyor.  Alman Hristiyan makamlardan ise karşılığından bizden bir şeyler isterler diye herhangi bir yardım talebinde bulunmadık. Ama Müslüman ve hayırsever iş adamları ile ülkemizin yetkililerine bu talebimizi iletip yardımlarını istiyoruz. Camimize sizin bir katkınız olsun ve bu hayırda sizin de eliniz olsun.

"Türkiye'den imam talebimiz var"

Cumhurbaşkanımız ya da başkanımız bizlere gerekli yardımlarda bulunurlarsa kendilerinden bir imam talebimiz olacak. Ayrıca kadın mescidini ve diğer İslami kültürel alanları tamamlamalarını istiyoruz." diye konuştu.

Cami cemaati ise camilerin gurbetteki Müslüman buluşma yeri ve rahat nefes aldığı en önemli mekanlar olduğunu belirterek, daha önce mahzen olarak kaderine terk edilen bu alanın şimdi de cami olarak kendi haline terk edilmemesini istedi.  (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir