• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Çiğ tavuk neden yıkanmaz?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiliz sağlık ve beslenme uzmanlarının yaptıkları araştırma sonucunda çiğ tavuğu pişirmeden önce yıkamanın gıda zehirlenmesi riskini arttırdığı uyarısı yapması üzerine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği üyesi olan Diyarbakırlı esnaf Nurettin Karabadan, İlke Haber Ajansı`na değerlendirmede bulunarak, çiğ tavuğun yıkanmasının tehlikeli olmasının altında yatan sebebin, tavuğun bozulmaması için fabrikada asitle yıkanıp temizlenmesi olduğunu iddia etti.

“Tavuklar asitimsi madde ile temizleniyor”

İngiltere Gıda Standartları Dairesi FSA Başkanı Catherine Brown, “Çiğ tavuğun yıkanmasının çapraz kampilobakterenfeksiyonuna yakalanma riskini arttırdığı konusunda halka, çiğ tavuk etini yıkamaları çağrısında bulunmuştu.

Bu konuyu değerlendiren Nurettin Karabadan, doğal tavukların yıkanmasında sakınca olmadığını ancak fabrikada toplu olarak yetişen ve sanayi tavukları diye tabir edilen tavukların katkı maddesi ve bozulmayı engelleyen asitimsi madde ile temizlendikten sonra paketlenmesinden dolayı böyle bir sorunun ortaya çıktığını iddia etti.

“Uzmanların hangisini dinleyeceğimizi şaşırdık”

Tavukların saklama koşulları hakkında bilgi veren Karabadan, taze ürünlerin dolapta bir haftaya kadar saklanabileceğini, şoklu olanların ise aylarca bozulmadan muhafaza edilebileceğini söyledi.

Gıda Standartları Dairesinin tavuğun pişirilmeden önce yıkanmasının zararlı olduğu açıklamasını çelişkili bulduğunu söyleyen Karabadan, “Uzmanların hangisini dinleyeceğimizi şaşırdık. Biri tavuk, etten daha sağlıklı derken, diğeri et tavuktan daha sağlıklı diyor. Biri tavuk kilo yapıyor derken, tavuk kilo yapmaz diyor. Yumurtayı bir ayda hormon desteğiyle tavuğa dönüştürüp müşteriye sunuyorlar. Bu tavuklar doğal değildir. Halkın doğal tavuğa gücü yetmez.” İfadelerine yer verdi.M. Sıddık Bilge – Emrah deniz /İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir