• DOLAR 32.588
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2499.39
  • ...
“Kürt meselesinin çözümü emperyalist başkentlerde değil”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da çok sayıda İslami sivil toplum kuruluşunun desteğiyle, ‘Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı` düzenlendi.

Bir otelin toplantı salonunda düzenlenen çalıştayda konuşan Anadolu Platformu Genel Başkanı Turgay Aldemir, çözüm sürecinde herkese sorumluluk düştüğünü belirtti.

“Kardeşlik ipini bağlayacak bölgenin kadim halkı olacaktır”

Yürekleri bir araya getirerek daha büyük bir birlik ve beraberlik oluşturmak gerektiğini söyleyen Aldemir, “Aksi takdirde Kürt coğrafyasının gençleri, işçi olarak diyarlardan diyarlara sürüklenecek. Çocuklarımızın ve kendi geleceğimizden bahsediyoruz. İşte bunun için devletin ve örgütün geçmişi, elbette ki bu sorunları çözmeye sağlıklı bir zemin bırakmıyor. Bu süreçte kopan kardeşlik ipini bağlayacak yine bu coğrafyanın kadim halkı olacaktır.” dedi.

“Devlet, bölgede yaptıklarıyla toplum içerisinde yüzleşmeye devam etmelidir”

Sürecin, kişilere önemli sorumluluklar yüklediğine işaret eden Aldemir, şunları söyledi:

“Tüm işler, toplum üzerinde geri alanlar bırakılmadan konuşulmalı ve milletten hiçbir şey kaçırılmamalıdır. Devlet, bu bölgede yaptıklarıyla toplum içerisinde yüzleşmeye devam etmelidir. Sağlıklı bir muhasebe olmadan helalleşmenin olmayacağı bilinmelidir. Yeniden ihya ve inşa, bilmeliyiz ki, sağlıklı bir muhasebeye bağlıdır. Elbette ki, sadece devletin muhasebe yapması yetmez. Her birimizin fert olarak, aile olarak, sivil toplum olarak, cemiyet ve cemaat olarak bu muhasebeyi yapmamız gerekir.”

“Kürt meselesinin çözümü emperyalist başkentlerde değil”

Aldemir, silah ve şiddetin barış aramada kullanılacak yöntemler olamayacağını aktararak, “Seküler mantıkla bu topraklarda var olunamadığını ve bu coğrafyanın varoluş sürecinin başka yaklaşımı bünyesinde uzun süre barındırmadığını bilmemiz gerekir. Ülkemizde 90 yıldır sürdürülen ötekileştirme süreci, milletimizi ne kendisi ne de başkası kılabilir mi? Kürt meselesinin, Alevi meselesinin, Ermeni meselesinin çözümü emperyalist başkentler değil, Diyarbakır, Mardin, Gaziantep, İstanbul`dur. Suriye meselesinin çözümü Moskova'da aranıyor. Diyarbakır'daki sorunlarımızı çözemediğimiz için bugün Irak'ta, Suriye'de binlerce kadreşimiz toplu katliamlara uğruyor. Mesele sadece Kürt meselesi değil, İslâm dünyasının yeniden varoluş sürecidir. Bu bağlamda silah ve şiddet, barışın ve hak aramanın aracı olamaz.” şeklinde konuştu. (Fikret Özkan / Hamza Adiyaman – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir