• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Hz İbrahim`i Anlamak Tevhidi Anlamaktır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Hz İbrahim`in tevhid mücadelesinin yaşandığı kent olan Urfa`da her yıl düzenlenen "Hz İbrahim`i Anlama" konferansı, Şanlıurfa Belediyesi Nikâh ve konferans salonunda yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Saat 19.00`da başlayan konferans Mehmet Tabak hocanın okuduğu Kur`anı Kerim ile başladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Mustazaf-Der başkanı Mehmet Kışlar, bir hafta önce Van`da yaşanan depremde yaşamını yitiren vatandaşlara Allahtan rahmet yaralılara acil şifalar ve kederli ailelerine sabırlar diledi.

Mustazaf Der Şanlıurfa Şubesinin faaliyetleri hakkında kısa bir bilgilendirme yapan Kışlar,düzenledikleri etkinliklerden birinin de "Hz İbrahim`i Anlama Programı" olduğunu ifade ederek "Bir tevhit önderi olarak Hz İbrahim`i (a.s) doğru anlamak zorundayız ve onunla bağlantılı olan şiarları doğru anlamak zorundayız. Son zamanlardaki, Hz İbrahim`in mesajını bulandırma çabaları bunun ne kadar ehemmiyetli olduğunu gösteriyor. Üç dinin atasını doğru anlamaya çalışıyoruz. Hz İbrahim ne İsevi ne de Yahudi idi, Müslüman`dı" dedi.

"Allah`ın İsmini Yüceltenleri Allah Yüceltir"
Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Mustazaf-Der Başkanı ve Doğruhaber Gazetesi yazarlarından Sait Şahin: "İbrahim`i günler yaşıyoruz hac mevsimi İbrahim ailesinin hatıralarıyla doludur. İbrahim`i günleri ve İbrahim`i havayı teneffüs ederken bugün Hz İbrahim`in şehrinde anlatmaya ve anlamaya çalışacağız" diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: İbrahim (a.s) anlamak İslam`ı anlamaktır. İbrahim (a.s) anlamak tevhidi anlamaktır. İbrahim Aleyhiselamın anlaşılmadığı İslam eksik bir İslam`dır. İbrahim (a.s) anlamak tevhidi anlamaktır.

İbrahim Aleyhiselem çok yönlü bir peygamberdir. Bir yönü ulûhiyete bakar, bir yönü beşeriyete bakar. Ulûhiyete bakan yönüyle Allah dostudur. Allah Hz İbrahim`i `Halil` edindi. İnsanlık taifesinin içinde Allah`ın kendisine dost edindiği bir peygamberdir. Hz İbrahim beşeriyete bakan yönüyle insanların imamıdır. Allah Teala ayette: `ben muhakkak ki seni insanlara imam kılacağım`. diyor. Bu yönleriyle İbrahim aleyhiselamı, İbrahim aleyhiselam yapan hadiselere bakmak lazımdır. Allah katında bu derece ve yüceliğe ulaşırken bu şekilde bir kıymete ulaşırken elbette İbrahim (a.s)`in Allah`a adadıkları vardı. İbrahim (a.s) halisane tevekkül dairesi içerisinde teslimiyetçi bir kulluğu vardı. ibrahim (a.s) Allahın adını yüceltti Allah`ta İbrahim (a.s) adını yüceltti. Allah`ın ismini yüceltenleri Allah yüceltir. İbrahim a.s hayatıyla Allahın ismini her yerde yüceltti. Allaha tam teslim bir kuldu. Fedakârlıkta sınır tanımadı. Hayatına bakarsak fedakârlık ve adanmışlık görürüz. Fakat fedakârlığın sınırını değil sınırsızlığını görürüz. ibrahim Aleyhiselam kendi eliyle çocuğunu bıçağın altına yatıran peygamberdir. Yeryüzünde verilecek en önemli şey ihtiyarlık zamanında kendisine bahşedilen evladına Allah için feda etmektir. Bu üstün bir fedakârlık ve kurbandır. İbrahim (a.s) böyle bir fedakârlıkta bulunmuştur. Bunu çözmek imkânsızdır.

İbrahim (AS) Ailesinin Fedakarlık ve Teslimiyeti
Hz İbrahim`in ailesiyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, "İbrahim (a.s) ailesinin içinde bir muamma var kimin fedakârlığı daha yüksek kimin teslimiyeti daha yüksek çözmüş değilim. Kim söyleyebilir evladın teslimiyeti daha yüksek babanın fedakârlığı daha yüksek veya annenin sabrı ve fedakârlığı daha yüksek diyebilir. İbrahim (a.s) ihtiyarlık zamanında onun etrafında İsmail (a.s) oynamaya başlıyor. İbrahim (a.s) diyor, `oğlum ben bir rüya gördüm rüyada seni kestiğimi görüyorum.` Cebrail geldi demiyor. Allah benimle konuştu demiyor. Rüyada gördüm diyor bir düşün sen ne dersin diye o çocuk ne diyor. Ey babacığım sen emir olunduğun şeyi yap inşallah beni sabırlılardan bulacaksın diyor. İnsanın kanının donduğu yer burasıdır. Çocuk sorgulamıyor. `Ey babacığım bekleyelim bir Cebrail gelsin ya da Allah`la görüşte Allah bu rüyayı doğrulasın` demiyor. Peygamber rüyası sadık çocuk bunu sorgulamıyor. `Ey babacığım sen emir olunduğun şeyi yap. Basit bir mesele değil beni bıçağın altına yatır` diyor. `Allah neyi emretmişse onu yap` diyor. Beni sabırlılardan bulacaksın diyor. İşte bu muammayı çözemez bir insan. Rivayet edilir ki şeytan bu emri duyduğu zaman kendisince sevinmiş ve şöyle demiş bu benim için bozacağım çok kolay bir iştir diye. Annesine sokulurum yıllar sonra ihtiyarlık zamanında Allah bir evlat verecek baba o evladı alıp kesmeye götürecek anne buna razı olacak ha ben bu işi çok kolay bozarım diyor şeytan. Çocuk kesilecek ve buna razı olacak ben bunu çok kolay bozarım diyor. Fakat evlada sokuluyor ve taşlanıyor. Anneye sokuluyor anneden taşlanıyor. Babaya sokuluyor babadan taşlanıyor. İbrahim (a.s) ailesi işte böyle bir ailedir." Şeklinde konuştu.

Program aralarında ve sonunda ilahi sanatçıları Bilal, Mustafa ve çocuk ilahi grubu tarafından okunan ilahiler dinleyicileri mest etti.


Mehmet Demir-İLKHA

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/28608.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/28606.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/28610.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/28607.jpg

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir