• DOLAR 32.426
  • EURO 35.857
  • ALTIN 2325.988
  • ...
PEGİDA Belçika`da gösteri düzenledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PEGİDA Flaman oluşumu, Anvers'te terör tehdidine karşı alınmış olan yüksek seviye güvenlik gerekçeleriyle daha önce belediyeye yaptıkları 2 başvurunun ardından 3.cü başvuruları da reddedilince izinsiz gösteri kararı aldı. Bu kararın ardından Belediye başkanı Bart De Wever, gösteriye kesinlikle izin vermeyeceklerini açıklayarak, 'Polis gereğini yapacaktır.' dedi.

Almanya'da eylemlerine başlayan PEGİDA hareketinin Flaman uzantısı da eylemini aynı şekilde Pazartesi günü akşam saatlerinde düzenledi. Yaklaşık 200 kişiden oluşan grup, tarihi şehir merkezinde bulunan Vicdan Meydanı'nda (Conscienceplein), ellerinde 'İslam'ın başladığı yerde özgürlük biter.', 'Terörizmden yorulduk sınırlar kapatılsın.' 'Avrupa'nın İslamlaşmasına hayır.' şeklindeki pankartlarla  'Biz halkız.' sloganları atarak toplandı.

Basının yoğun ilgi gösterdiği eylemde, göstericiler meydana girdikten sonra polis meydana girişleri kapattı. Çok sayıda sivil polisin yanı sıra zırhlı araçlarla meydanın girişlerini tutan çevik polis ekipleri meydanda bulunan göstericileri çembere aldı. Meydanda halk şarkıları okuyan grup, kısa bir süre sonra dağılma kararı aldı. Yoğun güvenlik önlemleri alan polis, çembere alıp sıkıştırdığı göstericileri uzun süren bir bekleyişin ardından kimlik kontrolü yaparak alandan tek tek ayrılmalarına izin verdi. Bir helikopterin de havadan destek verdiği polis, etkinlik esnasında taşkınlık yapan 3 kişiyi gözaltına alırken, daha sonra yapılan açıklamada toplamda 12 kişinin gözaltına alındığı ve olayın ertesi sabahı serbest bırakıldıkları öğrenildi.

Eylemin gerçekleştiği esnada alana gelen ırkçı Flaman Menfaati Partisi liderlerinden Flip Dewinter, gösterinin yasaklanmasını eleştirerek, 'Doğru bulmadığım nokta, bir tarafta PEGİDA'nın gösteri düzenleyememesi, diğer tarafta bir kaç hafta önce Filistin yanlısı bir gösterinin aynı şekilde terör tehdidine karşı güvenlik önlemlerine rağmen gösteri düzenlemesi. Buna söyleyecek bir sözüm yok.' dedi. Öte yandan Dewinter, Flaman Menfaati Partisinin gösteriyi destekleyip desteklemediğine ilişkin sorulan bir soru üzerine, Flaman Menfaati Partisinin PEGİDA ile hiçbir bağlantısı olmadığını ama eylemde bulunanların birçoğunun parti üyesi olduğunu ve kendisinin de belediye meclis üyesi olarak polisin tutumunu göstermek amacıyla alanda bulunduğunu belirtti.

Almanya'da başlayan daha sonra çeşitli ülkelerdeki uzantılarıyla eylemlerini sürdürmeye çalışan PEGİDA hareketi beklediği desteği bulamıyor. Belçika'daki gösteride de ciddi bir kitle toplayamayan hareketin Anvers'teki eylemiyle ilgili bazı basın kuruluşları tarafından 'Medya şovu', 'Bir bardak suda fırtına koparmak' yorumları yapıldı. (Abdurrahman Ekinci- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir