• DOLAR 32.426
  • EURO 35.857
  • ALTIN 2325.988
  • ...
"Kürt Meselesinin çözümü İslam`dadır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Diyarbakır İl Başkanı Eyüphan Kaya, 7-8 Mart tarihlerinde yapılması planlanan ‘ Kürdistan Kürt Sorununa İslami Çözüm Çalıştayı`nın, Kürt sorununun çözümünde etkili olmasını dilediklerini ifade etti.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) konuşan Eyüphan Kaya, sorunun asıl kaynağının İslam`dan uzak kalınması olduğunu dile getirdi.

“Ne yazık ki dini belli olmayan Kürtler oluşturdular”

Kürt sorununun genelde Türkiye`nin yönetim sorunu, özelde de tüm vatandaşları ilgilendiren bir sorun olduğunu kaydeden Kaya, “Anadolu insanının kahir ekseriyeti Müslüman olması hasebiyle sorunlarımızın asıl çözüm anahtarı, İslami değerlerde saklıdır. Ne hikmetse bu halkın genetiğiyle oynandı ve bu gün bu değerlerden ya hiç yararlanılmıyor, ya da ikinci planda yedekte kullanılıyor. Kürtlerin kahir ekseriyetinin dini İslamdır. İslam`da sulh var, barış var, karşılıklı af var, selam ve dua var. Bu değerleri bir kenara bırakarak, barış arayışına girmek, açığı kapatılmayacak sorunları beraberinde getirir. Ne yazık ki, seküler Kürtler, yani ladini Kürtler, açıkçası dini tarafı belli olmayan, dini olmayan Kürtler oluşturdular ve bu atmosferde Kürt sorununa çözüm ve barış arayışları devam ediyor.” dedi.

“Kürt sorunun çözümü İslam`dadır”

Dini tanımayan dünyanın yani Siyonizm`in azı dişlerinin ladini yol yöntemlerle Filistin`de, Afganistan`da ve Irak`ta yıllardır barış adına kan dökmekte olduğunuı vurgulayan Kaya, “Benzer bir belayı bu ülkenin de başına getirmek istiyorlar. Hâlbuki Kürtler daha düne kadar bir sorunları oldu mu şeraite gelir, seydanın huzurunda ifade verir, verilen karara rıza gösterirlerdi. Önemli sorunlarda yine Âlimler ve önemli şahsiyetler huzurunda Kur`an`ın altından geçerek famileler, aşiretler barışırdı. Bütün bu hakikatler göz önünde bulundurulduğunda Kürt sorunun asıl çözümüne katkı yapacak değerlerin İslami değerler olduğunu unutmayalım. Yeter ki bu sorun ‘Ancak İslam kardeşliğiyle çözülür` diyerek içi doldurulmamış bir slogan haline getirmeyelim.” diye konuştu.

“İslami ve Kürtçe dersleri okullarda verilmelidir”

Kürtlerin dili üzerindeki yasakların tamamen kaldırılması gerektiğini ifade eden Kaya, “İsteyen Kürtler  Anadille eğitim yapmalı, hayatta bir sorunun oluşmaması için iki dilli eğitimle Türkçe de öğretilmelidir. Dini değerlerimizin okullarda çocuklarımıza öğretilmesi sağlanmalıdır. Kur`an ve Siyer dersi, fıkıh dersi daha kapsamlı bir tarzda Müslüman çocuklarına verilmelidir. Doğru bir tarih bilgisi eğitim kurumlarında verilmeli, Kürtleri tarihi şahsiyetlerinin hayatı yeteri kadar tarih müfredatında orijinal haliyle yer almalıdır. Bilim-Sanat ve teknolojiyi ilahlaştırmadan, hizmet amaçlı araçlar olduğunun farkında olan bir nesil yetiştirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

“İslam hayatın her alanını ilgilendiren bir dindir”

Şeriat-ı Garra kavramıyla barışık bir toplum oluşturulmasının gerekli olduğunu ifade eden Kaya son olarak şunları söyledi:

“İslam dini hayat dinidir. Namazla, Oruçla, Hac ve Zekâtla sınırlandırılması kaba bir kabahattir. İslam Müslüman`ın her anını ilgilendiren bir dindir. Anayasal düzenleme yapılırken Kur`an`ın ana temaları göz önünde bulundurmalıdır. Bakınız Kürt sorunun bu kadar baş belası haline gelmesinin yegâne nedenlerinden biri, yasama erkinin ‘dilleriniz ve renkleriniz Allah`ın ayetlerindendir` ayetini, ilahi düsturu tanımamasıdır. Bu münasebetle şehrimizde gerçekleşecek olan bu çalıştayın çözüme ufuk vereceğini umuyoruz. Bu çalıştayın sonunda oluşturulan deklarasyonun çözüme reçete olacağı beklentisini taşıyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir