• DOLAR 32.601
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2492.627
  • ...
israil`in Güney Sudan`a desteği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güney Sudan Generali Joseph Lagu, israil’in, Hartum’daki iktidara karşı ayaklanan isyan hareketine verdiği desteği ve oynağı rolü anlatmasıyla, özelde Sudanlıları ve genelde de bütün Arapları şaşırttı. Lagu daha önce Sudan ordusunda askerdi. Ancak Geçen yüzyılın altmışlı yılarında askerden kaçıp, etrafında belli sayıda isyancı toplamıştı. Daha sonra onları örgütlü bir kuvvete dönüştürdü. Şu an Kendisi Güney Sudan Halk Hareketi ve Halk Ordusu’nun gerçek mimarı olarak kabul ediliyor.

General Lagu, israil’in kanal on televizyonunda uzun bir konuşma yaptı. Aynı zamanda israil basını da “yeni devlet” adı altında bir belgesel film yayınladı. Bunların dışında israil’in, Güney Sudan Halk Hareketiyle ilişkileri bilinen bir gerçektir. Ancak Lagu’nun açıklamaları, Güney’in ayrılmasında israil’in oynadığı rol ile ilgili şaşırtıcı gerçekler ve bilgiler ortaya çıkardı. Bununla beraber Güney Sudan’ın ayrılmasının temelinde israil’in olduğu anlaşılıyor. Lübnan’ın sefir gazetesi Lagu’nun konuşmasını yayınladı. Lagu şunları söylüyordu: “Hatırladığım kadarıyla 1968 yılının Ocak ayında israil’e gittim. Oraya dolambaçlı yolarla gitmiştim. O zamanın israil hükümet başkanı olan Levi Eşkul’a altı gün savaşlarındaki başarılarını kutlamak için ona bir mektup gönderdim. Mektubumda şunları yazmıştım; Sayın başkanım! Sizi yaptığınız başarılardan dolayı kutlarım, sizler Allah’ın seçtiği halksınız ve Allah-u Teâlâ sizi başarılı yaptı. Bizler de sizler gibi Araplarla savaşıyoruz. Eğer sizler bana destek çıkarsanız, sizlere kazandığımdan geniş bir şey verebilirim. Sudan ordusu bana güveniyor. Onların Mısır’ın yanında durup sizinle savaşmalarını engelleyebilirim.”

Yayınlanan belgesel filime göre, Lagu’nun mektubu Levi Eşkul’a ulaştığı sırada kendisi hastaydı. Bir şey yapmadan kısa süre sonra da öldü. Levi Eşkul’un yerine geçen Golda Meir’in mükemmel bir kadın olduğunu belirten Lagu, mektubunun daha sonra bu kadının eline geçtiğini, mektubu okumasından hemen sonra, ‘Bir vesileyle bu genci israil’e getirin, onunla görüşeyim’ dediğini söyledi.

Belgesel Film, Golda Meir israil’e düşman olan Arap ülkelerinin kalbine saplayacak hançerin fırsatını yakaladığını bunun için de genelkurmay başkanına bu fırsatı kaçırmaması konusunda uyarıda bulunduğunu belirtiyor. Daha sonra israil’e kaçtığını vurgulayan Lagu, kaçtıktan sonra İtalya’ya gittiğini orada kendisine temin edilen sahte pasaportla israil’in Lod havaalanına uçtuğunu açıkladı.

Meir’in kedilerine cesaret verdiğini, güçlendirdiğini ve ordumuzu kurmaya izin verdiğini ifade eden Lagu, “israil’e gittikten sonra Golda Meir’le görüştüğünü, kendisine, ‘Bizim adamlarımız Güney Sudan’da 1958 yılında, parlamentoda tasarlanan “israil’e boykot” kanun tasarısını reddettiklerini bunun için sizinle dostuz’ dedim. Böylece, dostluğumuzun o zamandan geldiğini belirtim” dedi.

Lagu, “Daha sonra görüştüğüm israil ordusundaki komutanlarının bana güvenmesinin ardından hükümete benim isteklerimi kabul etmesi için tavsiyede bulundu. Silah ve Ekipmanlarla Sudan’da isyancıları çoğaltmaya karar verdiler”
Lagu, “ israil’de görüşmeler yaptıktan sonra Sudan’a döndüm, silah ve Ekipmanların indirileceği bölgeyi hazırlamaya koyuldum. Bir hafta sonra israil’den bir heyet geldi. Hazırlıklarımı gördükten sonra israil’e bir telgraf gönderdi. Telgrafta benim ne yapacağımı bildiğini söylüyorlardı. Bu iş benim işimdi ve ne yapacağımı biliyordum. Daha sonra Güney Sudan’a israil’in silah ve mühimmat sevkiyatı başladı. O günden sonra Güney Sudan’da isyancılar askeri yönden örgütlendiler” dedi.

israil’den gelen silah ve mühimmatın Güney Sudanlıları Kuzeylilerden kurtardığını vurgulayan Lagu şöyle konuştu: “Bu silahlar üç ay içerisinde bizim durumumuzu düzelti. Sudan ordusu bu dönemde Güney’de tutunamadı. Savaş meydanında Güç dengelerinin değiştiğinin farkına vardılar.”

Özetlersek… General Lagu’nun konuşması, Siyonistlerin Güney Sudan’ın iç işlerine müdahale etiğini ortaya çıkarıyor. Konuşmasında müdahalenin sadece bununla sınırlı olmadığını Darfur, Kordofan ve Arap ülkelerinden başka yerlere de müdahalenin olduğu anlaşılıyor. Çünkü Arap ülkelerindeki mezhepsel fitneler, iç savaşlar, grupların silahlanması ve bir birine rakip küçük devletler haline gelmesi siyonistlerin güvende kalmasını sağlar…

Yazan: Raşid Hassan
Tercüme: Mücahid Temel / doğruhaber


Bu haberler de ilginizi çekebilir