• DOLAR 32.323
  • EURO 35.144
  • ALTIN 2294.34
  • ...
Yılmaz: Devlet Hizbullah ile de Görüşmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Barışa giden yolda belki de en korkutan süreç olan 6-7 Ekim olaylarının taraflarından Hüda-Par Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Habertürk'e hem çağrıyı değerlendirdi hem de endişelerini dile getirdi. Şiddetle birşey halledilemez. Çatışmasızlığı her halükarda olumlu karşılıyoruz diyen Yılmaz, Hizbullahın silah bırakmadığını, şiddet konuşuluyorsa devletin Hizbullahla da görüşmesi gerektiğini ifade etti.

Başından beri söylediklerinin;  gerek Kürt meselesinin, gerekse dememleketin diğer sorunlarının silahla değil konuşarak çözülmesiolduğunu dile getiren Yılmaz,  Silahla birşey çözülmez. Şiddetşiddeti doğurur. Doksanlı yıllarda gördük bunu. 2000'lerde degördük. Şiddet bir şeyi halletmiyor, bir kısır döngüye neden oluyor. Çatışmaların durduğu , silahların sustuğu dönemlerde; hem taraflar, hem de toplum daha aklı selimle hareket ediyor. Bu nedenle çatışmasızlığı , şiddettin bırakılmasını her halükarda olumlu buluyoruz. Bu çağrı müspet bir gelişmedir ama tabi ki, taraflar bu noktada samimi olursa dedi. Çatışmasızlığı desteklediklerini ifade etse de endişelerini dile getiren Hüseyin Yılmaz, amasız yapamıyoruz çünkü yılların pratiği var ortada. Devlet sürekli güvenlikçi politikalarla yaklaşmış olaya, örgüt de sürekli kendi çıkar ve hakimiyet alanını arttırma amacıyla bu tip süreçleri kullanmış dedi.

ÖNCE KÜRTLER KENDİ İÇİNDE BARIŞMALI
Kürtler ve Türklerin barışından önce Kürtlerin kendi içinde barışa ihtiyaç olduğunu söyleyen Yılmaz,  Kürtler bu coğrafyada özgürce, kendi haklarını almış bir şekilde yaşayacaksa , birstatü elde edecekse o zaman bütün kürtlerin birlikte çalışması gerekir. Birbirinin hakkına, hukukuna saygı göstermesi lazım. Nasıl ki biz onların yaşam tarzına, düşüncesine müdehale etmiyorsak; Neden benim gibi düşünmüyorsun diyerek onlara saldırmıyorsak onların da öyle yapması lazım. PKK'nin de, Hizbullah'ın da kalıcı bir barış için şu anki fiili çatışmasızlık sürecini sabitleştirmesi lazım. Ondan sonra devlet karşısında bir poziyon alınabilir, hem de kalıcı olarak. Yoksa bugün devletle anlaşılır ama seçim sonrası ne olacağı belli olmaz" dedi.

"DEVLET HİZBULLAH İLE DE GÖRÜŞMELİ"
Şiddet konuşulacaksa, silah bırakılması görüşülecekse sadece PKK ile olmayacağını ifade eden Hüseyin Yılmaz,  Bu bölgede bir de Hizbullah var. Devlet, Hizbullahla da görüşsün. Hizbullah tamamen silahı bıraktım demiyor. Silah kullanmaya ara verdim diyor. O zaman şartlar gereği silah kullandım, şu anda şartlar gereği silah kullanmaya gerek duymuyorum normal kendimi ifade ediyorum diyor. Ama şartlar bozulduğunda Hizbullahın silaha dönmeyeceğinin garantisi yok. O zaman Hizbullahın silaha dönmemesi için devletin onunla da görüşmesi lazım dedi.

"PKK SİLAH BIRAKMAYACAK, DEVLETLE BARIŞACAK
Kalıcı bir barış için bölgede özgür bir ortam olmasını vurgulayan Yılmaz, "Vatandaşın can ve mal hürriyetinin sağlanması gerek. Bu ister YDG-H, isterse PKK tarafından yapılsın. Kırsalda ya da şehirde fark etmez. Çatışmasızlık olacaksa, gerçekten samimiyet varsa, iradeler üzerindeki ipotek kaldırılmalıdır dedi. PKKnın silah bırakmayacağını ifade eden Yılmaz,  Askere, polise, kamu kuruluşlarına yönelmeyecek ama sahada; diğer siyasi partilere, muhaliflere yönelik baskısını devam ettirecek. Çatışmasızlık bozulmasın diye sivil insanlar bu baskıya seyirci kalacak. Sivil ve muhaliflere yönelik her türlü şiddet bırakılmalı dedi.

PKK DA HİZBULLAH DA AYNI COĞRAFYANIN İNSANLARI
Hüda-Par ve HDP'nin bir araya gelerek, kamuoyuna barış mesajı verip vermeyeceği sorusuna ise Yılmaz, Sosyal olaylar, matematik ilmi gibi değil, iki kere iki dört etmiyor. Süreç ne getirir bilemeyiz. Eğer dine ve dindara, islama yönelik saldırılar terk edilirse, dini hassasiyetlere yönelik saldırılar terk edilirse ya da farklı düşünüyor diye bize ya da diğer muhaliflere yönelik saldırılar sonlandırılırsa niye olmasın. Sonuçta HÜDA-PAR da, BDP de, HDP debu topraklarda yaşıyor. Aynı coğrafyanın insanlarıyız. Hizbullah da, PKK de aynı coğrafyanın insanları. Düşmanlıklar kalıcı değildir, tıpkı dostluklar gibi. Kalıcı bir düşmanlık yoktur" dedi.

ARABULUCULAR GAZIMIZI ALDI
6-7 Ekim olayları sonrasında arabulucuların girişimleri ile yapılan görüşmeler hakkında da bilgi veren Hüseyin Yılmaz,  "Arabulucular gazımızı aldı, ortamı sakinleştirip yumuşattı, o halde duruyor. Allah korusun yeni 7 Ekim katliamlarına kadar da öyle duracak gibi" dedi. Provokatörler vardı evet diyen Yılmaz, ama biz bunların dışarıdan, üçüncü bir el olarak değil, PKK ya da HDP içinde yer alan kişiler olduğunu düşünüyoruz. Sanırım anlaşamadığımız nokta da bu" dedi.

habertürkx

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir