• DOLAR 32.598
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2496.163
  • ...

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) 2014 yılında uyguladığı II. Mali Destek Programı olan “Kentsel ve Çevresel Altyapının İyileştirilmesi Mali Destek Programı” proje başvuruları sona erdi. Altyapıya yönelik olan programa dört ilden toplam 33 proje başvurusu gerçekleştirildi.

“Kentsel ve Çevresel Altyapının İyileştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında Mardin’den 9, Batman’dan 8, Şırnak’tan 11 ve Siirt’ten 5 proje başvurusu yapıldı. Böylece Ajans’ın faaliyet gösterdiği dört ilden yapılan proje başvurularında en fazla proje başvurusu Şırnak’tan en az başvuru ise Siirt’ten gerçekleştirilmiş oldu.

Programa başvurabilecek uygun başvuru sahipleri Belediyeler, İl Özel İdareleri, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri, Belediye Birlikleri, Orman İşletme Müdürlükleri, Su ve Kanalizasyon İdareleri gibi kurum ve kuruluşlar idi.

Programın öncelikli amacı su arıtma tesislerinin kurulması, mevcut olanların kapasitelerinin artırılması, katı atık yönetiminde atık ayrıştırma ve atık geri dönüşüm tesisleri ile yer altı çöp konteynır sisteminin kurulmasıdır.

2014 Yılı II. Mali Destek Programı Proje Teklif Çağrıları’nın sona ermesinin ardından Ajansın Proje Sözleşme ve Yönetim Birimi uzmanları tarafından proje başvurularının ön incelemeleri gerçekleştirilecek ve projelerde eksik bilgi/belge olup olmadığı kontrol edilecektir. Daha sonra Bağımsız Değerlendirici olarak adlandırılan ve alanında en az beş yıllık tecrübesi bulunan uzmanlar Ajans tarafından projeleri değerlendirmek üzere Ajansa davet edilecektir.

Projelerin tamamı Bağımsız Değerlendiriciler ve alanında en az yedi yıllık tecrübeye sahip kamu kurum, kuruluş yada üniversitelerde görev yapan Değerlendirme Komitesi üyeleri tarafından değerlendirilerek başarılı projeler belirlenecektir. Ayrıca Ajans Genel Sekreterliği tarafından ilgili projelerin destek miktarları piyasa koşulları ile uyumlu olarak revize edilecek ve risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra desteklenecek projelerin listesi Ajans Yönetim Kurulu’nun onayına sunulacaktır.

Sürecin sonunda destek almaya hak kazanan proje sahipleri ile Ajans arasında sözleşme imzalanacak olup projelerin hayata geçirilmesi için uygulama aşamasına geçilecektir. (M. Salih Keskin -  İLKHA)