• DOLAR 32.587
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2512.563
  • ...
Sınıra Tabur Karakollar Geliyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mevcut sistemde arazide korunaksız karakollar, bu karakolları korumak için 40’ar askerden oluşan üs bölgeleri, bunların güvenliği için daha az asker ve korucudan oluşan emniyet noktaları bulunuyor.

Dağlıca örneğinde olduğu gibi çoğu yüksek dağların arasında kaçakçı geçişlerini engellemek için kurulan karakollar, pkk saldırıları için açık hedef haline gelmişti. Bu karakolların güvenliğini sağlamak için ise çevredeki yüksek tepelere onlarca üs bölgesi kuruldu.

Dağlıca baskınında ilk etapta 8 asker kaybı verildiği Bayraktepe ve son Çukurca baskınında 21 asker kayıbın verildiği Kekliktepe bu tipte üs bölgeleriydi.

Sınır bölgesinde 1600 ‘üs’ var

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, yıllardır eleştirilen bu yapılanmanın değiştirilmesi için Çukurca baskınından önce emir verdi. Karakolları korumak için her tepeye kurulan üs bölgelerinin sayısının yaklaşık 1600 adet olduğu belirtiliyor.

Buralarda Jandarma Özel Harekat ve komando gibi özel unsurlar yeralmıyordu. Karakolları korumak için üs bölgeleri olduğu gibi, aynı zamanda bahar aylarıyla beraber Bat bölgelerinden 40’ı aşkın iç güvenlik taburu da bölgeye kaydırılıyor. Bunlar da arazi şartlarına göre çadır ve baraka tipi barınaklarda kalıyorlar.

Yeni yapılanmada, sadece çok kritik bazı yerlere korunaklı üs bölgeleri teşkil edilerek, sürekli hareket halinde olan kuvvet yapısına geçilecek. Sınır hattındaki birlikler uzun süre takviye olmadan ihtiyaçları açısından kendi kendine yeterli hale getirilecek.

Yeni sistemde birlikler, bir araya toplanarak en az tabur seviyesinde bulundukları yerde kendi emniyet ve güvenlikleri adına hiçbir tehdide maruz kalmadan, alınan istihbarat ve görüntülere süratle müdahale imkanı bulunan yapıya kavuşturulacak.

yüksekova ajans

Bu haberler de ilginizi çekebilir