• DOLAR 32.357
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2307.392
  • ...
Netanyahu ABD`de Protesto Edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

NEW YORK - İşgal devleti Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde konuşma yapması, New York'ta bir grup Yahudi tarafından protesto edildi.

New York'taki İsrail BM Daimi Temsilciliği ve Başkonsolosluğu'nun bulunduğu bina önünde toplanan Yahudi protestocular, Netanyahu aleyhine gösteri düzenledi.

Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde konuşma yaptığı sırada gerçekleştirilen gösteride protestocular, "İsrail için en büyük tehlike Netanyahu", "Netanyahu benim adıma konuşamaz", "İran'la barış", "İşgale son" ifadelerini taşıyan dövizler taşıdılar.

Anadolu Ajansı muhabirine konuşan göstericilerden Abraham Gutman, Netanyahu'nun Kongre'de konuşmasının, İsrail'de 17 Mart'ta yapılacak genel seçimler öncesine denk gelmesi nedeniyle "Amerikan vergi mükelleflerinin dolarlarıyla yapılan bedava seçim kampanyası" olarak değerlendirdi.

Tamar Glezerman adlı bir başka protestocu da İsrail halkının sadece Filistin politikasından dolayı değil, aynı zamanda ekonomik nedenler, refah seviyesi, eğitim ve konut sorunu gibi bir çok farklı sorun yüzünden Netanyahu'dan rahatsız olduğunu dile getirdi.

Netanyahu'nun Kongre'de konuşma yapmasını "siyasi manevra" olarak değerlendiren göstericiler, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Partili John Boehner'i de davetten dolayı eleştirirken, hep bir ağızdan "Hey hey, ho ho, Netanyahu gitmeli" diye bağırdılar.

"Onsuz daha iyi oluruz"

Öte yandan,  ABD Kongresi'nde, iki ülkede de büyük tartışmalara yol açan konuşmasını yapan Netanyahu, özellikle İran'la devam etmekte olan nükleer müzakerelere sert sözlerle yüklendi.

Netanyahu, "Bir yılı aşkın süredir bize, anlaşma olmamasının kötü bir anlaşmadan daha iyi olduğu söyleniyor. Bu kötü bir anlaşma, çok kötü bir anlaşma. Onsuz daha iyiyiz" diye konuştu.

Müzakerelerde henüz resmen açıklanan bir anlaşma olmamasına karşın, müzakere başlıklarından örnekler vererek konuşan Netanyahu, anlaşmanın, "İran'ın bombaya ulaşma yolunu tıkamadığını, tam tersine bu yolu hazırladığını" öne sürdü.

Kongre binası dışında protesto gösterileri düzenlenirken, 50'yi aşkın Demokrat Kongre üyesi de, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner'ın Beyaz Saray'a danışmadan Netanyahu'yu Kongre'ye davet etmesini protesto için Netanyahu'nun konuşmasına katılmadı.

ABD Kongresi'ne hitap eden işgal devleti başkanı Binyamin Netanyahu, Amerika Birleşik Devletleri'ni "militan İslam ile derin bağları olan" bir ülke ile işbirliği yapmaması gerektiği konusunda uyardı.

"Tahran her zaman ABD'nin düşmanı olacaktır" diyen Netanyahu sözlerini şöyle sürdürdü:

"İran rejimi şu anda her zamankinden daha az radikal değil. O nedenle İran'a güvenemeyiz. Amerika Birleşik Devletleri ile müzakereleri yürütülen nükleer anlaşma, İran'ın nükleer silah sahip olmasını engellemek bir yana buna sahip olmasını garantileyecektir."

Netanyahu İran'a karşı tepkilerine devam etti
Netanyahu, nükleer silah geliştirmekten vazgeçme karşılığında İran'a yaptırımların hafifletilmesini öngören ve müzakereleri süren anlaşmayı kötü bir anlaşma olarak niteledi. ABD`yi İran`a daha fazla baskı yapmaya çağıran Netanyahu şunları söyledi:

“Biz bu kötü anlaşmanın yerine savaşı koyalım demiyoruz. Bundan çok daha iyi bir anlaşma yapmamız gerekiyor diyoruz. Daha iyi bir anlaşma İran'ın nükleer silaha sahip olmasını kesinlikle engelleyecek bir anlaşmadır. Bunu da İran'a daha fazla baskı yaparak elde edebiliriz.

Sünni IŞİD`e karşı mücadelenin Şii İran`ı dost kılmaması gerektiğinin altını çizen Netanyahu, “İran ABD`yi ve İsrail'i yıkmak istediğini açıkça belirtiyor. Bu siyasette Yahudilerin ve Hristiyanların, İsrail ve ABD`nin yeri yoktur. İran'ın bu siyasetle, aslında IŞİD`den farkı kalmaz” dedi.

İran`ın Ortadoğu`da silahlı gruplara destek vererek ‘terörü` yaymaya çalıştığını da savunan Netanyahu, “İran Ortadoğu`da 4 başkenti ele geçirdi. Suriye`de Esed rejimine destek veriyor. Suriye`de ve Golan tepelerinde savaşan Hizbullah`a destek veriyor, Gazze`de Hamas`a destek veriyor, Sana`da siyasi krize yol açan Husilere destek veriyor. Bir an önce İran`ı durdurmamız gerekiyor” dedi.

"Ortaklığımız herşeyden üstün"
Obama yönetiminin İran politikasına sert eleştiriler yönelten Netanyahu, bu konudaki görüş ayrılığına rağmen iki ülkenin ittifakının gücüne vurgu yaptı. İsrail'deki seçimden iki hafta önce ABD'ye gelerek siyasi bir amaç gütmediğini belirten Netanyahu, ziyaret yanlış yorumlandığı için üzüntü duyduğunu dile getirdi. Başkan Barack Obama`ya da İsrail`e verdiği destekten ötürü minnettar olduğunu söyledi.

ABD`de tüm siyasi görüşlerin İsrail`i desteklediğini öne süren Netanyahu, “Biliyorum ki hangi siyasi görüşe sahip olursanız olun, sizler hep İsrail`in yanında duruyorsunuz. İsrail ile ABD`nin arasındaki ortaklık, siyasi farklılıktan ve her şeyden daha üstün.” dedi.

ABD ve İran: Yeni bir şey yok
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın bu konuşmaya tepkisi "Yeni bir şey yok" oldu. Obama tepkisini soran gazetecilere, "Başbakan İran konusunda hayata geçirilebilir bir alternatif sunmadı" dedi. İran ise konuşmayı "sıkıcı ve tekrardan ibaret" buldu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marziye Afkam, konuşmanın İsrail'de yaklaşan seçimlere yönelik sertlik yanlısı bir tutumu yansıttığını belirtti.

Obama istemedi
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Başkan Obama ve Beyaz Saray'a danışmadan Netanyahu'yu Kongre'de bir konuşma yapması için Washington'a davet etmişti. Netanyahu daveti kabul etti. Ancak Beyaz Saray'ın tepkisini çeken bu davet ABD'de bir protokol krizine sebep olmuştu. Obama ise, ”Netanyahu ile görüşmeyi reddediyorum” demişti.

Obama, Ocak ayında CNN International ile yaptığı özel mülakatta Netanyahu'nun, İsrail'deki seçimlere iki hafta kala ABD'ye gelecek olmasını ‘uygunsuz` olarak nitelendirmiş ve "Çünkü bizim genel siyasetimize göre, dünyada herhangi bir liderle ülkesinde seçimlerden iki hafta önce görüşmeyiz” demişti.

Netanyahu`nun yaşanan protokol kriziyle alakalı eleştirilerine tepki veren Obama, “Biz ülkedeki seçimlere bir şekilde müdahale ediyormuş gibi görünmemek için bu şekilde davranıyoruz” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'ün bu ziyaret ile ilgili olarak ‘İlginç` ve ‘Normal diplomatik protokolün ihlali` açıklaması yapması üzerine, Netanyahu "İsrail'in geleceğini teminat altına almak için davet edildiğim her yere gideceğim" açıklamasını yapmıştı.

AA  / el cezire / reuters

Bu haberler de ilginizi çekebilir