• DOLAR 32.368
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.452
  • ...
Yolları baraj suları altında kalan köylüler eylem yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Palu’da yapılan Beyhan 1 Barajı’nın köylerle İlçe arasındaki ulaşıma engel olduğunu belirten Gökdere Grup Köylerinde yaşayan köylüler, kendi ilçelerine gelmede sıkıntı yaşadıklarını ifade ettiler. Köylüler, Palu’da yapacakları basın açıklamasına Kovancılar üzerinden gelmek zorunda kaldılar.

Düzenlenen basın açakalmasını Palu Gökdere Dayanışma ve Kültür Derneği adına Abdullah Ataş okudu. Ataş, yetkilerin köylüleri hiçbir zaman dinlemediğini, önlem almadıklarını ve bu yüzdende artık ilçeye gelemediklerini belirtti.

“Yıllardır haykırdığımız baraj mağduriyetimiz maalesef halen duyulmamış ve herhangi bir somut adım atılmamıştır”

Ataş, “Bilindiği gibi bölgemizde Beyhan 1 Barajı yapıldı. Bu baraj bölgemizdeki 10 köyün felaketi oldu ve bu köylerde yaşayan insanlarımızı etkiledi. Baraj yapılmadan önce ulaşımımızı zor ve tehlikeli yollarla sağlamış olsak da maalesef bugün artık yolumuz yok. Karayolu ve Demiryolumuz bölgemize yapılan Beyhan 1 Barajından dolayı gasp edildi. Barajın oluşturduğu ulaşım mağduriyetimiz devam etmektedir. On köyün halkı yok sayılmıştır. Köyümüzün yolunun yapılma sözünü, bölgemize yapılan İzmir-Gökdere Okulunun açılışını yapan dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve daha sonraki bakanımız Lütfi Elvan bey söz vermişti. On köyün muhtarı olarak yıllardır haykırdığımız baraj mağduriyetimiz maalesef halen duyulmamış ve herhangi bir somut adım atılmamıştır. Birçok bakanlığa ve ilgili kurumlara durumun aciliyetini bildiren müracaatlarımız görmezden gelinmiştir. Beyhan 1 Barajı bölgemizi her yönden mağdur etmişken özellikle soruyoruz; bağlı olduğumuz ilçemize ve Gökdere Havzasındaki 10 köyün öğrencilerinin taşımalı olarak geldikleri okullarına bile ulaşamamasının izahını yetkililerden bekliyoruz.” dedi.

“Önlem alınmazsa Palu İlçesinden ayrılıp Kovancılar İlçesine bağlanmak için müracaat edeceğiz”

Bölgenin bir diğer sorununun ise deprem konutları olduğunu belirten Ataş, şunları ifade etti: “Bilindiği gibi bölgemizde 8 Mart 2010 yılında bir deprem oldu. Birçok köyde yaşanan ve ölümle sonuçlanan bu depremde Gökdere bölgesinde ölüm olmamasına rağmen ciddi şekilde evlerde hasarlar oluştu. Yapılan incelemelerde bu bölgede de konut yapımlarına karar verildi ve müteahhitlere ihale dildi. Deprem mağduru vatandaşın hiçbir suçu olmamasına rağmen 1 yıl önce ihale edilen bir deprem konutu ile 1 yıl sonra ihale edilen başka bir deprem konutu arasında 30 bin TL oynamaktadır. Devlet vatandaşına zulüm yapmaktadır. Eğer yetkililer önlem almazsa Palu İlçesinden ayrılıp Kovancılar İlçesine bağlanmak için müracaat edeceğiz.”

Basın açıklamasına, Gökdere (Ardürek), Büyükçaltı (Büyük Xeylan), Küçükçaltı (Küçük Xeylan), Akbulut (Ziver), Atik, Gemtepe (Ğeydimem), Beydoğan (Zcğopa), Bölükelma (Tüyköş), Kırkbulak (Parsiyan) ve Köklüce (Kiliban) Köyü Muhtarları ile köy sakinleri katıldı. Köylülerin basın açıklamasına İlçe halkı da destek verdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir