• DOLAR 32.497
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2484.56
  • ...

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesindeki 15 ili bünyesinde barındıran ve merkezi Şanlıurfa’da olan Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberlik Odası Başkanı M. Kamil Türkmen, düzenleyecekleri Bölgesel Turist Rehberlik Kursu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ŞURO’ nun 15 ili bünyesinde toplayan Güneydoğu ve Anadolu Bölgesine hitap eden bir oda olduğunu belirten Türkmen,“ Güneydoğu ve Anadolu bölgesi turizm bağlamında maalesef son dönemlerde biraz geri planda kaldı. İleriki süreçte de bu bölgeyi tanıtacak profesyonel turist rehberlere ihtiyaç var, bu konuda da bir eksiklik söz konusu birçok dili bilen profesyonel turist rehberliği eksikliği konusudur. Bunu için bizler de bu çalışmayla bu eksikliği gidermeye çalışıyoruz.” dedi.

Tespit ettikleri bu eksikliği gidermek için İl Kültür Turizm Müdürlükleri ve sektör temsilcilikleriyle görüştüklerini ifade eden Türkmen, “ Şanlıurfa ilinde bölgesel turist rehberleri sertifika programını açılması noktasında, bakanlıktan onay alarak müracaatlara başladık. Müracaatlar başladı ve bu müracaatlarımız yaklaşık dokuz martta sona erecek ve bu sona erme süresi içerisinde de Türkiye’de iki yerde sınav yapılacak ve bu yerlerden biri Şanlıurfa olacak, bu ciddi bir çalışma. Önceki sınav genel kültürden olacak sonra yabancı dil sözlü, yabancı dil yazılı ve daha sonra mülakat olacak. Bunlar birinci evredir.” diye konuştu.

Birinci evrede başarılı olan öğrencilerin 150 saatlik bir ders programına tabi tutulacağını belirten Türkmen, “Birinci evrenin sonunda kazanan öğrenciler uygulama gezilerine götürülecek. Yüz elli saatlik bir ders programı var. Bu programda da bu detaylara girdik ve bu detaylarda da yaklaşık on yedi ders ile ilgili eğitim alınacak, bu dersin sonunda da başarı gösterirse bir uygulama gezisine daha tabi tutulacak ve onun sonucunda sertifikalarını alıp ruhsatname sahibi profesyonel turist rehberi olarak bölgeye hizmet verecek.” Şeklinde konuştu. (Mustafa Gül- Hüseyin Sürmeli-İLKHA)

Sınava girmek isteyenlerin Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki illerden birinde ikamet etmesi gerektiğini ifade eden Türkmen, konuşmasına şöyle devam etti: “Sınava girenlerin bölgemizdeki insan olması özellikle kalifiyeli ve nitelikli elemanın bölgede kalması noktasında önemlidir.  Yoksa burada kursla sertifikayı alıp bir başka yere gitmesini kabul etmiyoruz zaten bunun için bu maddeyi koyduk. Gençlerimizin özellikle bu sınava katılmasını istiyorum, çünkü turizm bacasız bir sanayidir. Nasıl ki Mali Müşavirlik, Avukatlık, Doktorluk bir meslekse, turist rehberliği de bir meslek. Bu sınavı kazanan kolunda altın bileziği olacak, hem başka kurum veya kuruluşlarla da işi yok, tamamen kendi mesleğini yapacak.”