• DOLAR 32.373
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2324.5
  • ...
ABD`den UNESCO`ya Filistin Cezası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin`in UNESCO`ya tam üye olmasına ABD ve israil`den tepki geldi.

UNESCO genel konferansındaki oylamadan sonra konuşan ABD ve israil temsilcileri, Filistin`in üyeliğinin ``zamansız`` olduğunu iddia etti.

Filistin`in üyeliği için genel konferansta ``hayır`` oyu veren ABD Büyükelçisi David Killion, ABD`nin yaptığı maddi katkıya üstü kapalı atıfta bulunarak, bugünkü oylamanın, ülkesinin UNESCO`ya vereceği maddi desteği de zorlaştıracağı uyarısında bulundu.

UNESCO`daki israil Büyükelçisi Nimrod Barkan, oylamayı ``dram``olarak niteledi.

Barkan, ``UNESCO, bilimle uğraşıyor, bilim kurguyla uğraşmıyor. Onlar (evet oyu verenler), UNESCO`yu siyasi araç olarak kullanıp kendi görev alanın dışına çıkması için zorladı`` ifadesini kullandı.

Bu arada, daha önce yapılan açıklamalara rağmen, Filistin bayrağının UNESCO`ya üye devletlerin bayraklarının yanına asılması ileri bir tarihe bırakıldı.

UNESCO`nun 173 üyesini katıldığı oylamada 107 ``evet``, 14 ``hayır`` ve 52 ``çekimser`` oyu çıkmıştı.

ABD Yönetimi, Kongre`nin daha önce aldığı iki karar nedeniyle Filistin`in UNESCO`ya kabul edilmesi halinde ABD`nin UNESCO`dan çekilmeyeceğini, ancak UNESCO bütçesine katkı payı ödemeyi durduracağını açıklamıştı.

ABD, UNESCO bütçesinin yüzde 22`sini karşılıyor. ABD`nin henüz 2011 yılı katkı payını da ödememiş olması nedeniyle 2012`de UNESCO bütçesinde 150 milyon dolarlık bir açık meydana gelmesi bekleniyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir