• DOLAR 32.562
  • EURO 34.887
  • ALTIN 2437.147
  • ...
28 Şubat mağduru Müslümanlara özgürlük istediler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Özgür-Der Batman Şubesi, 28 Şubat 1997 yılında ülkede yapılan postmodern darbenin yıldönümünde “28 Şubat Hukuksuzluk Sürecinde Mağdur ve Mahkûm Edilmiş Müslüman Tutsaklara Özgürlük” başlıklı basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına kentte faaliyet yürüten çok sayıda STK temsilcileri de destek verdi.

Batman M Tipi Kapalı Cezaevi önünde düzenlenen basın açıklamasında onlarca kişi, 20 yılı aşkın cezaevinde tutulan Müslümanlar için tepkisini; “İslami hareket engellenemez”, “Darbeciler dışarda, Müslümanlar içerde”, “Üzülme, gevşeme, Allah bizimle” sloganları ve sık sık tekbirler getirerek dile getirdi.

Ayrıca basın açıklamasında özellikle çocuk, genç ve kadınlar, “Darbeciler yargılanırken, 28 Şubat mağdurları neden içerde?”, “28 Şubat mağduru Müslüman tutsaklara özgürlük”, “28 Şubat hukuksuzluk sürecinin mağduru Müslüman tutsaklara özgürlük” yazılı pankartlar açtı.

Basın açıklamasından önce söz alan Özgür-Der Batman Şube Başkanı Mehmet Şat, sadece Batman M Tipi Kapalı Cezaevi`nde 100`ü aşkın Müslüman tutsak olduğunu hatırlatarak, taleplerinin Müslüman tutsaklara yeniden yargılama yolunun açılması ve bir an önce beraat edilmeleri olduğunu söyledi.

Daha sonra İslami hizmetlerinden dolayı 20 yılı aşkındır cezaevinde olan tutsakların yakınları söz alarak, en kısa sürede bu hukuksuzluğa son verilmesi ve tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Ardından yapılan basın açıklamasını dernek üyesi Bünyamin Sevim, okudu.

“Darbe mağdurlarına ilişkin hala bir düzenlemenin yapılmamış olması tutarsızlıktır”

28 Şubat zorbalığının yargı düzleminde yaşanan iki temel çelişkinin görmezden gelinmemesi gerektiğinin altını çizen Sevim, “Daha fazla vakit geçirilmeden darbenin tüm resmi-sivil aktörlerinden de hesap sorulmalıdır. Ayrıca da Ergenekon-Balyoz davaları sürecinde de yaşandığı üzere, 28 Şubat davası sanıklarının da tümüyle tahliye edilmelerinin ve yargılanmalarının tutuksuz sürdürülmesinin de bu kişilere isnat edilen suçla birlikte düşünüldüğünde çok ciddi bir hukuki garabet oluşturduğuna dikkat çekiyoruz. Öte yandan 28 Şubat hukuksuzluğuna dair hukuk cephesine yansıyan çok daha vahim ve can yakıcı bir zulüm uygulamasının ise yıllardır adeta unutulmaya terk edilmiş oluşunu, görmezden gelinmesini ibretle izliyoruz. Öyle ki, bir yandan darbeciler yargılanırken, diğer yandan darbe sürecinde kotarılan hukuksuz yargılamalar neticesinde mahkûm ve mağdur edilenlere ilişkin olaraksa hala hiçbir düzenlemenin yapılmamış olması büyük bir çelişki, tam bir tutarsızlıktır.” dedi.

“İslami kimlikli kişiler ağır cezalar nedeniyle cezaevlerinde tutulmaktadır”

28 Şubat sürecinde pek çok kişinin haksız biçimde cezalandırıldığını belirten Sevim, “Karanlık sürecin düşmanlaştırdığı İslami kimlikli kişilere yönelik takibat ve yargılamalar neticesinde verilen ağır cezalar nedeniyle hala pek çok kişi cezaevlerinde tutulmakta ya da ülke dışında yaşamak durumundadır. Hukuksuzluğun zirve noktasını teşkil eden “brifinglendirilmiş yargı” marifetiyle bu süreçte verilen akıl almaz kararlarla sayısız insanın, aileleri ve yakınlarıyla birlikte maruz kaldıkları mağduriyet yıllardır sürmektedir.” diye konuştu.

“28 Şubat mağdurları için yeniden yargılama yolu açılsın”

Hukuksuzca tutuklananlar için yeniden yargı yolunun açılması gerektiğini söyleyen Sevim, “İslami örgüt suçlamasıyla açılmış pek çok davada verilmiş kararlar nedeniyle yıllardır cezaevinde tutulan ve aynı şekilde bu davalarda isimleri geçtiği için ülke dışında yaşamaya mecbur tutulan pek çok kişinin darbecilerin hukuksuzluğunun mağdurları oldukları bugün her açıdan anlaşılmış, açıklığa kavuşmuştur. Ne var ki, uzun bir zamandır bu konuyla ilgili tartışmalar sürmesine rağmen, hala bu mağduriyetleri sonlandırma adına yargı bazında somut bir adım atılmamıştır.  28 Şubat sürecinde hukuk dışı yöntem ve dayatmalarla haklarında açılmış soruşturma ve yürütülmüş yargılamalar neticesinde mağduriyetleri hala sürmekte olan kişilerle ilgili olarak acilen yeniden yargılama yolunun açılmasını talep ediyoruz. Ve bu sürecin daha fazla haksızlık ve zulme sebep olmaması için de, 28 Şubat darbe süreci mağdurlarının acilen tahliye edilmelerinin hukukun ve adaletin gereği olduğunun altını çiziyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yapılan basın açıklamasının ardından kitle, sessizce dağıldı.   (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir