• DOLAR 32.602
  • EURO 34.766
  • ALTIN 2496.887
  • ...
Yasin Börü`yü vahşice katledenlerin hakkı ihlal ediliyor(muş!)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da Yasin Börü ve arkadaşların vahşice katledildiği 6-7 Ekim olaylarında tutuklananların cezaevinde hak ihlallerine maruz kaldıklarını öne süren İnsan Hakları Derneği, Eğitim-Sen, Tabipler Odası ve Diyarbakır Barosu temsilcileri, E Tipi Cezaevi önünde “Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi” adı altında Yasin Börü ve arkadaşlarını katleden çetelerin savunuculuğuna soyundu.

Basın açıklamasında konuşan Gamze Yalçın, Türkiye`de çocuk adalet sisteminin evrensel kriterlere uygun olmadığını öne sürerek, tutukluluk süresinin adeta infaza dönüştürüldüğünü ve çocukların kapalı ve açık infaz kurumlarında yoğun hak ihlallerine maruz kaldığını söyledi.

“6-7 Ekim olaylarında 34 kişi tutuklandı”

Kobani  bahaneli 6-7 Ekim olaylarında birçok kamu binalarının yanı sıra iş yerlerinin ve şahısların saldırıya uğradığı eylemlerde PKK tarafından çocuk yaşta denebilecek kişilerin kullanılmış olmasını görmezden gelerek, bu olaylardan sonra çocuk tutuklamalarında artışın yaşandığına dikkat çeken Yalçın, çocukların gözaltında alındığını ve gözaltında işkence ve kötü muameleye tabi tutulduğunu söyledi.

Kobani eylemleri sırasında bölgede 56 çocuğun gözaltına alındığını, bunların 34`ünün tutuklandığını belirten Yalçın, “26 Ekim 2014 tarihinde Van cezaevinde bulunan 8 çocuğa haksız yere hücre cezası uygulandığı çocuklar tarafından açıklanmıştır. Ayrıca Van M tipi kapalı cezaevinde tutuklu çocuklara berberlik ve benzeri kurslar adı altında cezaevine gelen sarıklı kişiler tarafından kendilerine İŞİD`e katılmaları yönünde teklifte bulunulduğu dün itibariyle basın organlarına yansımış bulunmaktadır. Bu durum ceza infaz kurumlarının çocukların psikolojik ve ruhsal gelişimi açısından uygun yerler olmadığını ve suç üreten merkezler haline döndüğünü bir kez daha kanıtlanmıştır.” iddialarında bulundu.

“İşkenceciler değil çocuklar yargılanmaktadır”

Bu vahim olayın adalet bakanlığı tarafından derhal araştırılmasını ve sorunlar hakkında işlem başlatılması gerektiğini söyleyen Yalçın, 2014 yılında Ankara-Sincan cezaevinde çocuklara yönelik meydana gelen ve infaz koruma memurlarının 11 çocuğu darp ettiği yönünde iddialarda bulunarak, “işkenceye maruz kalan çocuklar hakkında mala zarar vermek suçundan dolayı dava açılmıştır. İşkenceciler değil, çocuklar yargılanmaktadır.” dedi.

Cezaevi önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Yalçın, 6-7 Ekim Kobani olaylarını bahane ederek halka saldıranların cezaevlerinde hak ihlallerine uğradığını söylemesi ve etkin soruşturma yürütülmesi gerektiği belirtmesi ise, ‘Özgecan`ı sahiplendiklerini iddia edenler Yasin Börü`yü vahşice katledenlere sahip çıkıyor` şeklinde yorumlandı  (M. Sıddık Bilge – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir