• DOLAR 32.391
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2326.742
  • ...
Çocuk eğitimi yuvada başlamalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl / doğruhaber

Bingöl Valiliği Koordinasyonluğunda; Bingöl Belediyesi, Bingöl Üniversitesi ve Bingöl İl Müftülüğü tarafından “Bingöl’de Aile İçi İletişim ve Empatinin Geliştirilmesi” semineri yapıldı. Çocuk eğitiminde ailenin çok önemli bir etken olduğunu belirten Psikoloji ve Kişisel Gelişim Uzmanı H.Gönül Tuna Gende, eğitimin yuvada başladığını ifade ederek, ideal nesiller için ideal aileye ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, “Eğitim yuvada başlamalı ki kalıcı olsun. Ancak yuva eğitim ve terbiye esaslarına uygun temeller üzerine kurulmamışsa, bu yuvada yetişmiş bir ferdin ya da fertlerin oluşturacağı cemiyetin de terbiyeli, eğitimli olması düşünülemez. Bu sebepledir ki ideal nesiller için ideal aileye ihtiyaç vardır” dedi.

SEVGİ ANTİBİYOTİK GİBİDİR

“Bir çocuğun psikologu en başta anne ve babasıdır. Çocuklara sevgi ile yaklaşalım. Dozunda olan sevgi çocuğu asla şımartmaz” diyen Gende, “Sevgi antibiyotik gibidir, her türlü sorunu çözer. Yeter ki sevgide ölçülü olalım. Anne sevgi ve şefkat kahramanıdır. Baba da cesaret kaynağıdır. Çocuğun şifresi bellidir. Buna aykırı hareket edersek, bu çocuktan ne beklenebilir ki? Eğitimi sadece anne ve babaya yüklemek tembellikten başka bir şey değildir. Sadece birilerinin elleriyle terbiye edilen çocuk yakıcı oluyor. Tabiat boşluğu kabul etmiyor. Eşler birbirlerini çok sevecekler. Sonrasında üçüncü bir sevgiyi yani çocuk için iyi karar vermeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

ÇOCUKLARINIZI DİNLEYİN

Çocukları tanıyarak problemlerinin çözümüne katkı sağlanılabileceğini söyleyen Aile Danışmanı ve Psikolog Serhat Özallı, “Çocukları dinleyerek ve fikirlerine saygı göstersek onların gelişimine büyük oranda katkı sunmuş oluruz. Çocuklarımıza onların isimleri ile hitap etmek, onlara bol bol tebessüm etmek, çocukların anne ve babalarının nazarında değerli olduklarını gösterebiliriz. Anne ve baba çocuğun gelişiminde ortak hareket ederlerse çocuğun gelişimi ve başarısı daha fazla olur” dedi.

TELEVİZYONA DİKKAT

Televizyonun çocuklar üzerindeki zararlarından bahseden Özallı, “çocukların hayatında oyun oynamak çok önemli. Televizyon nedeniyle çocuklar sokakta oyun oynamak istemiyor. Aile bireyleri bu konuda çocuklarına daha fazla zaman ayırmalı ve televizyon izleme ile ilgili kısıtlama yoluna gitmeliler” ifadelerini kullandı. Beden dilinin söylemlerden daha etkili olduğunu kaydeden Özallı, “Çocuğumuza 10 kez seni seviyorum dememiz ayrı, onu kucağımıza alıp, öpmemiz ayrıdır. Önce davranışlarımız bizi anlatacak, sonra da söylemlerimiz bunu teyit edecek” dedi.

GÜZEL KELİMELER SEVGİYİ DOĞURUR

Çocuğa biçilen rollerin çok önemli olduğunun da altını çizen Özallı, “çocuğa biçtiğimiz roller olumlu ise bu, çocuğun başarılı olmasına neden olur. Aksi halde çocuğun gelişiminde kötü sonuçlar doğurur. Kelimeler hayatın titretişimidir. Güzel kelimeler sevgiyi, çirkin kelimeler nefreti doğurur. Bu da kainatın köküdür” şeklinde konuştu.

ÇOCUĞUN BAŞARISI ANNE VE BABAYA BAĞLI

Kıyaslamanın çocuklar üzerinde kötü etki bıraktığını dile getiren Özallı, “Anne ve babaların çocuklarını kıyaslama yöntemi ile uyarmaları onların üzerinde sürekli kötü ve olumsuz etki bırakmıştır. Çocuğu sevgi ile motive ederek olumlu yaklaşımlar sergilememiz, onlarda iyi yönde gelişmelere sebep olacaktır. Çocuğun başarısı anne ve babaya bağlıdır. Bir şeye yüzde yüz inanıyorsak, işin içine duamızı da katarsak en büyük yardımcımız Allah’tır. Mutlu bir ailede mutlu bireyler yetişir” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir