• DOLAR 32.428
  • EURO 35.031
  • ALTIN 2325.97
  • ...
`Çarşafa hakaret kadına şiddetin başka bir versiyonudur`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak' ın da katılımıyla 'Uluslararası Kürdistan Sanat Buluşması' adıyla düzenlenen resim sergisinde, çarşaflı bayanların zincire vurularak teşhir edilmesi ve alay konusu haline getirmesine bir tepki de Şırnak'ta faaliyette bulunan STK'lardan geldi.

Çarşafa yapılan hakaretin, bu zihniyetin İslam düşmanlığının apaçık göstergesi olduğunu belirten STK temsilcileri, kadına yapılan şiddetin başka bir versiyonu olan örtü hakaretinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Şırnak Nuh Eğitim Der Başkanı Nurettin Tatar, özelde çarşafa genelde Müslümanlara yapılan bu saldırının, bu zihniyetin İslam`a olan kinin dışa yansıması olduğunu söyledi.

"Amaçları açık saçıklığı hakim kılmaktır"

Bu zihniyetin tesettüre hakareti kendilerine maharet saydığını ifade eden Tatar, "DBP/HDP yine Müslüman kadının en önemli tesettür şekli olan çarşafa dil uzattılar. IŞİD`i bahane ederek çarşafı köleliğin simgesi olarak göstermeye çalışıp İslam`a düşmanlıklarını belgelediler. Onların amaçları İslam`ın değerlerini halkın gözünde küçük düşürmek, halkın içindeki o İslami duyarlığını izale etmek, kaldırmak onun yerine açık saçıklığı Allah`ın haram kıldığı hal ve davranışları hakim kılmaktır."dedi.

Bu yapılanların ne ilk nede son saldırı olduğunu belirten Tatar, "Söz konusu zihniyet daha önce defalarca İslam`ın şiarlarını ayaklar altına almaya çalıştılar. İslam`ın mukaddesatlarına dil uzattılar. Daha geriye gidecek olursak bayramlarımıza engel olup o günü kara gün ilan ettiler. Özellikle bayram arifesinde bir şeyler bahane ederek bayramı kutlamaya engel olmaya çalıştılar. Daha önce Van da, Mardin Mazıdağı`nda ve Silopi'de çarşaflı bayanları zincire vurarak halkın gözü önünde çarşafla alay ederek küçük düşürmeye çalıştılar." dedi.

Açıklamasının sonunda halka çağrıda bulunan Tatar, halkın artık malum zihniyeti tanımaları gerektiğini belirterek, bunların başarılı olmaları halinde Allah`ın haram kıldığı, yasakladığı şeyleri toplumda hakim kılmaya çalışacaklarını, bu girişimlerin de yapacaklarının göstergesi olduğunu söyledi.

"İdeolojiler için kadın araç olarak kullanılmamalıdır"

Şırnak Aile Destek Merkezi Müdiresi Hüsniye Yüksel Sanır da, çarşafa yönelik saldırıyı esefle kınadıklarını ifade ederek bayanların inanç özgürlüklerinin küçük düşürülmesini kabul edilemez bulduklarını söyledi.

Sanır, "Özgürlüğün sadece ideolojide değil inanç ve yaşam özgürlüğünde olduğu inancındayız. Düşüncesi ve görüşü her ne olursa olsun bazı ideolojiler için kadın kullanılmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Şırnak İnsani Yardım Vakfı (İHH) Başkanı Eyüp Böçkün ise HDP cenahının çarşafa ve İslami kimliğe yaptığı saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, bu hakareti, sözde özgürlük söyleminde bulunan zihniyetin hem inanca hem de Kürt toplumuna yaptığı hakaret olarak algıladıklarını söyledi.

"HDP kendi söylemleriyle çelişiyor"

Sözde özgürlük anlayışını savunan HDP`nin, eylemlerinde söylemleriyle çeliştiğini ifade eden Böçkün, "Eğer özgürlük açılıp saçılmaksa, birileri zaten bunu uzun yıllar yaptı. Tekrar aynı senaryolar bu toplumun gözünde itibar görmeyecektir. Bugün de ne yazık ki, HDP içinde bir kesim Kürt halkının bu inanç değerlerine saldırarak aynı zamanda bir İslamofobi oluşturmaktadır. İslam dini, Kürt toplumu tarafından kabul görmüş ve yüzyıllar boyu bu toplumun inancı olmuştur."

Böçkün son olarak, birilerinin Kürt toplumu üzerinde İslamofobi yaratmaya çalışmasına, yine Kürt toplumunun en güzel cevabı vereceğini ve değerlerine sahip çıkacağına inandığını söyledi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir