• DOLAR 32.524
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2422.908
  • ...
Arınç: Dostluk kardeşlik ekonomi için yeterli değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Yardımcısı Bülen Arınç, RUMELİSİAD`ın 3'üncü Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi"nde yaptığı konuşmada dostluğun, kardeşliğin ekonomi için yeterli olmadığını söyledi.

Arınç, yatırımcı, sanayici ve iş adamı, istihdama katkı sağlayacak herkesin, yatırım yapacağı ülkede hukuk güvenliği olup olmadığına, ikili anlaşmaların olup olmadığına, yerel siyasetin, ülke siyasetinin istikrarlı olup olmadığına, yapılacak yatırımların ne şekilde teşvik ve destek göreceğine baktığını belirtti.

"Dostluk tek başına yeterli değil"

Yatırım için dostluğun tek başına yeterli olmadığını belirten Arınç sözlerini şöyle sürdürdü: Dostluğun karşılığı karşılıksız vermektir ama eğer bir yatırım düşünülüyorsa, sizdeki hukuki zeminlerin de çok güçlü olması lazım. Böyle olduğuna inanırım ama yatırımcı bunları mutlaka araştıracaktır. Bizim ticaret müşavirlerimiz, büyükelçiliklerimiz vardır, onlardan yani hangi teşvikler temin ediliyor, buradan elektrikten, arsadan gelir vergisi alıp almamaktan, onlara uzun vadeli yer temin etmekten tutunuz, bir de oradaki yargının, hukukun ve siyasetin, istikrarlı olup olmadığına da yatırımcı bakar. Parasını bağlayacağı bir yerden zarar etmek istemez insanlar. Uzun vadeli, pencereyi açıp baktığı zaman 10 sene, 20 sene sonrasını görmesi lazım. Görebiliyorsa emin olun dostluk gayretiyle bir yapacaksa, iki yapar ama bunları göremiyorsa, bir yapacaksa hiç yapmaz. Bunu Türkiye açısından da söyleyebilirim. Ülkelerinizle ilgili konuşmuş olmayayım. Sizden de Türkiye'ye kim gelirse gelsin yatırımcı olarak, Türkiye'deki istikrara, hukuk güvenliğine, ekonominin gidişatına bakacaktır."

İstikrarı bozmaya çalışanların olacağını dile getiren Arınç, "Bu istikrarı bozmak isteyenler olabilir. Bununla sadece muhalefeti kastetmiyorum. Muhalefet elbette dünyanın her yerinde mevcut iktidarları zayıflatmak ve onların yerine kendileri geçmek isterler. Bu çok doğal bir taleptir. Ama bunun da demokratik ölçüler içinde olması lazım. Demokrasinin olmazsa olmaz kurallarına uygun olması lazım. Tahrip edici, yıkıcı, ‘bunlar gitsin de Türkiye ne olursa olsun` mantığı ile hareket etmemek gerekiyor. Vatandaşımız bu konuda duyarlıdır, en doğru kararı verecektir ve onun kararına da biz her zaman saygılı olacağız."diye konuştu.  (Zeki Aras/Sezer Özer - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir