• DOLAR 32.502
  • EURO 34.764
  • ALTIN 2487.721
  • ...
'Bingöl'de çiftçiye 500 bin TL'lik destek'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Valiliği Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin Sütün Toplanması ve Pazarlanması Projesi açılışı ile 500 bin TL değerinde bir süt toplama kamyonu ile 35 süt tankı hizmete sunuldu.

Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nde düzenlenen törene Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, Vali yardımcıları Numan Tahir Şimşek, Mutlu Akyol, Muharrem Eligül, Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Vahap Şimşek, Kırsal Kalkınma Destekleme Şube Müdürü Ahmet Çubuk, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kararslan, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Işık, bazı kurum amirleri, süt üreticileri ve çiftçiler katıldı.

Törende Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nde kullanılmak üzere proje kapsamında alınan süt taşıma kamyonu ve çiftçilere dağıtımı yapılacak 35 adet süt depolama tankının açılış kurdelesini Vali Taşyapan ve beraberindeki protokol üyeleri kesti.

Vali Taşyapan, törende yaptığı konuşmada, süt taşıma kamyonu ve süt soğutma tanklarının üreticilere ve süt üretimi yapan çiftçilere hayırlı-uğurlu olması temennisinde bulunarak, alınan araç ve cihazların Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında yapıldığını ifade etti.

“35 üreticiye 300 litrelik süt soğutma tankı verildi”

Taşyapan, “35 üreticimize 300 litrelik süt soğutma tankı veriyoruz. Çiftçilerimiz, bu cihazlar ile sütlerini daha kaliteli muhafaza edecekler ve ürünlerini daha fazla fiyata satma imkanına kavuşacaklar. Sütü sağlıklı şartlarda fabrikalara, işleneceği yere nakletmek için kapasitesi 9 ton olan bir kamyon aldık. Bu kamyon ile buradan alınan 9 ton süt, kalitesi bozulmadan fabrikaya ulaştırılmış olacak. Bu araç ve cihazların, ilimizdeki hayvancılığa ve süt üretimine büyük katkı yapacağına inanıyoruz. Bu projelerin devamını getireceğiz İnşallah ve bütün küçük işletmelerimize bunları kazandıracağız. Tamamı hibe olarak yapılmakta. Bu proje, İçişleri Bakanlığımızın Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında Damızlık Üretici Birliğimizin katkısıyla gerçekleştirildi. Üreticilerimize, hayvan besleyen vatandaşlarımıza, üretim yapan vatandaşlarımıza hayırlı-uğurlu olmasını diliyorum. Daha çok kazanç, daha bol kazanç ve daha hijyenik şartlarda süt üretmelerini diliyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Törende, çiftçiye süt soğutma makinesini teslim eden Vali Taşyapan, bir çiftçiyle yaptığı sohbette bu yeni cihazlar ile daha iyi kazanç sağlamaları temennisinde bulundu. Sütün çabuk bozulan bir ürün olduğunu belirten Taşyapan, bu cihazlarla sütün daha iyi şartlarda muhafaza edileceğini söyledi.

“Hakikaten Bingöl’ün geleceği hayvancılıktadır”

Vali Taşyapan, proje kapsamında alınan süt taşıma kamyonunun anahtarını Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç’a teslim ederek, hayırlı-uğurlu olması temennisinde bulundu. Vali Taşyapan, “Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, ilimizde tüm yetiştiricileri bir araya getirdi. Bu güzel hizmetlerde, hem tarım teşkilatımızın hem de hükümetimizin teşvik politikaları ile güzel işbirliği içerisinde çalışıyorlar. Hakikaten Bingöl’ün geleceği hayvancılıktadır. İlimizin topraklarının yüzde 50’si doğal meradır. Dolayısıyla bu meraları değerlendirmemiz lazım. Hayvan varlığımız hakikaten şu anda yetersiz. Hem küçükbaş hayvanda hem büyükbaş hayvanda hem süt sığırcılığında hem beside İnşallah vatandaşlarımızın kazançlarını artırmanın yolu buradan geçmektedir. Birliğimiz de burada güzel hizmetler yapıyor. Birliğimizde bütün üreticilerin şahsında Doğan Beyi tebrik ediyorum. Bu kamyon da onların mallarının iyi değerlendirilmesine katkı sunacak, hayırlı olsun, güle güle kullansınlar.” şeklinde konuştu.

“Bingöl’de günlük yaklaşık 25 ton süt işleniyor”

Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç da, yaptığı konuşmada yaptıkları çalışmalarla son 5 yılda önemli mesafe kat ettiklerini belirterek, eskiden bir firmanın süt bulmakta zorluk çektiği Bingöl’de şu anda 5 yerel firmanın bulunduğunu ve Bingöl’de günlük yaklaşık 25 ton süt işlendiğini söyledi.

Koç, “2010’da süt burada satılmıyordu. Sütün litresi 50 kuruştu. Şu anda süt fiyatları 1,3 - 1,4 liraya çıkmış. Eskiden süt yoktu şimdi ise yerel firmalarımızla birlikte 25 tona yakın süt işleniyor. Süt hiç el değmeden otomatik sistemlerle muhafaza ediliyor. Eskiden bir süt firması vardı ve süt bulmakta büyük sıkıntılar yaşıyordu. Şimdi ise 5 yerel firmamız süt bulabiliyor. Bingöl’deki sütün 4-5 tonu Erzurum’a gidiyor. Bu kalkınmanın örneğidir, bu bir artıdır ilimiz için süt üretiminin çok önemli bir noktada olduğunun göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

Bu projenin üreticiler için örnek bir proje olduğuna dikkat çeken Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu proje, üreticilere örnek olan bir proje. 2005-2006’da Bingöl’de faaliyete giren süt fabrikası o dönemde süt bulamıyordu. Bize karşı biraz tepkiliydi. Şimdi ise teşekkür ediyor, ‘çalışmalarınızla milletin önünü açtınız’ diyor. Biz görevimizi yapıyoruz. Devletin destekleriyle biz vatandaşa destek sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Valimiz, Vali Yardımcılarımız, Tarim İl Müdürümüz ve çiftçilerimizin önemli katkıları var. İşin en önemli ayağı çiftçilerimizdir. Süt olmazsa araç da işe yaramaz. Üretim olmazsa kalkınma da olmaz.” (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir