• DOLAR 32.586
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2512.717
  • ...
İçişleri`nden `İç Güvenlik Paketi` Açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Dışişleri Bakanlığının Ankara Palas'ta gerçekleştirilen İkinci Reform Eylem Grubu (REG) toplantısı sonrasında İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ortak basın toplantısı düzenledi. 

Bir gazetecinin, TBMM Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi'nin görüşülmesi sırasında yaşanan gerginlikler ve muhalefetin tutumuyla ilgili sorusu üzerine Ala, "Yasa tasarısı hazırlarken muhalefetin memnuniyetini esas alarak değil milletin memnuniyetini esas alarak hazırlıyoruz" ifadesini kullandı.

Milletin problemine "çözüm olsun" diye yasa tasarısı hazırladıklarını vurgulayan Ala, söz konusu tasarıya milletten yüzde 80'lere varan destek geldiğini kaydetti.

Ala, tasarıda molotofkokteyli atanları engellemeye yönelik düzenlemeler olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Ambulansta hastalar hastaneye giderken, ambulansları yakanları engellemeye yönelik düzenlemeler var. Öğrencilerimiz, çocuklarımız, vatandaşlarımız belediye otobüslerinde seyahat ederken, onlara molotof atmaya çalışanlarla ilgili düzenlemeler var. Nitekim daha önce çok elim hadiseler oldu bu ülkede, insanlar yandı, yakıldı bunları engellemeye yönelik düzenlemeler var. Okullarımızın, camilerimizin, öğrencilerimizin kaldığı yurtların etrafında eroin, bonzai, uyuşturucu satanları gözaltına almaya yönelik düzenlemeler var.

Vatandaşımızın, esnafımızın alışveriş yapma özgürlüğü, vatandaşımızın seyahat etme özgürlüğü, işyerine ve okula gitme özgürlüğü yok mu? Çocuklarımızın uyuşturucuyla karşılaşmadan okulunu bitirme özgürlüğü, hakkı yok mu? Ailelerin bunlardan emin olma hakkı yok mu?"

"Üç ayda 100 bin insanımız bundan yararlandı"

Pakette, hırsızın ve yankesicinin, vatandaş şikayet ettiğinde suçüstü halinde derhal gözaltına alınmasına yönelik de düzenlemeler bulunduğuna değinen Ala, "Evinde hırsızlık yapılmış vatandaşımızın, 'Karakola gel, senin evinde hırsızlık yapıldığına dair ifade ver' anlayışının yerine, gidip evinde, iş yerinde şikayetini polisin, jandarmanın alabilmesini sağlayan düzenlemeler var" diye konuştu.

Yerinde ifade alınmasına yönelik bu uygulamanın genelgeyle hayata geçirildiğini hatırlatan Ala, üç ayda 100 bin kişinin bundan yararlandığını vurguladı.

Ala, İç Güvenlik Paketi'nde, molotof saldırısıyla vatandaşın evini, iş yerini, araçlarını yakanların bunları tazmin etmesine yönelik düzenlemelerin de yer aldığını bildirdi.

Bu düzenmelelerden herkesin memnun olması gerektiğini ifade eden Ala, vatandaştaki desteği görünce bunu sabote etmeye yönelik bazı ittifaklar gördüklerini kaydetti.

İsim ve soyisimler bir dilekçeyle düzeltilecek

Ala, tasarıda nüfusla ilgili düzenlemelerin de bulunduğuna değinerek, kişinin soy ismindeki yanlışlığı ya da kamuoyunda hoş karşılanmayan değişik soyisimlerin düzeltileceğini bildirdi. Ala, kişinin bunun için bir yılını verip dava açmasına gerek kalmadığını, bir dilekçeyle kolaylıkla bu değişikliklerin yapılacağını dile getirdi. 

Paketle ehliyet ve pasaportun polis yerine nüfusta verilmesinin sağlanacağını anlatan Ala, polise sokakta, eroin ve hırsızlıkla mücadele gibi konularda ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

Ala, 2014 AB İlerleme raporunda yer alan "Özellikle valilerin, jandarmanın kolluk faaliyetlerine ilişkin sivil gözetimi halen yetersizdir. Ordunun, polis teşkilatının, jandarmanın ve istihbarat faaliyetlerinin denetiminin iyileştirilmesi için reformlara ihtiyaç vardır"  ifadelerini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Jandarma, emniyet, sahil güvenlik üzerinde sivil denetimi artıran jandarma ve sahil güvenliği de İçişleri Bakanlığına bağlayan düzenlemeler var. Asayişten sorumlu olanın, o sorumluluğu vatandaşın istediği biçimde yerine getirebilmesi için sivil irade ve idarenin yetkili olması gerekmez mi? Bundan daha doğal ne olabilir, bu gecikmiş bir reformdur. Buna Türkiye'nin ihtiyacı var. Çünkü iyi yapanın mükafatlandırılması, kötü yapanın da görevden alınması yetkisi elbette bakanda, valide olmalıdır. Çünkü hesabı, aynı meclis kimden soruyor? Bizden soruyor. Ama bu sorumluluğu yerine getirebilme yetkisini Meclis'e götürdüğümüzde de bazı kurnazlıklarla kelime oyunlarıyla karşı çıkılıyor. Bunlar çok yanlış şeyler."

"Aziz milletimizin takdirine arz ediyorum"

Emniyet teşkilatında, birinci sınıf emniyet müdürü ihtiyacının 3 katı emniyet müdürü olduğu bilgisini veren Ala, şunları kaydetti:

"Peki sahada, sokakta, caddede görev yapacak olan kim? Komiser, başkomiser ve yardımcısı. İhtiyacımızın yarısı kadar komiser yardımcısı var. İhtiyacımızın 5'te biri kadar komiserimiz var, 7'de biri kadar başkomiserimiz var. Bu böyle mi devam etsin? Bin başkomiser var 7 bin ihtiyacımız var, yaklaşık 2 bin komiserimiz var 10 bin komisere ihtiyacımız var. Böyle mi devam etsin? Bu piramidi düzelten düzenlemeler var. Molotof atmayana, yakıp yıkmayana, bonzai satmayana yönelik bir şey yok. Ama esnafın ticaret, vatandaşın seyahat, öğrencinin okula gitme özgürlüğünü koruyan düzenlemeler var. Aziz milletimizin takdirine arz ediyorum."

Ala, Muhsin Yazıcıoğlu'nun annesi Fidan Yazıcıoğlu'nun vefatı nedeniyle aileye başsağlığı dileğini de iletti.

Bakan Bozdağ: "Konuyu inceleteceğim"

Adalet Bakanı Bozdağ, bir gazetecinin "Kıbrıs gazisi olan bir vatandaşın 25 bin liralık borç sebebiyle cezaevine konulması" haberlerine ilişkin görüşlerini sorması üzerine "Şu anda bende bir bilgi yok. Konuyu inceleteceğim, nedir, neden cezaevine konulmuş. Ondan sonra belki bir sağlıklı değerlendirme yapabiliriz" ifadesini kullandı.

AA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir