• DOLAR 32.491
  • EURO 34.782
  • ALTIN 2491.564
  • ...

Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİSİAD) ve Diyarbakır Valiliğinin ortak düzenlediği ve Karacadağ Kalkınma Ajansının da destek verdiği “Türkiye’de Madencilik ve Diyarbakır’ın Madencilik Sektöründeki Yeri” paneli, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak’ın yanı sıra meslek örgütü temsilcilerinin katılımıyla özel bir otelin konferans salonunda gerçekleştirildi.

Gündeme ilişkin yaptığı konuşmasında toplumsal refahın artırılmasında ve istihdamın sağlanmasında öncü rol oynayan sanayinin bel kemiğini hammaddelerin oluşturduğuna dikkat çekti.

Zengin, doğal, tarihi ve kültürel potansiyeliyle Diyarbakır’ın, her dönemde stratejik bir kent olduğunu ifade eden Vali Aksoy, Diyarbakır’ın, tarihte “Bereketli Hilal” olarak bilinen bölgede, Dicle ve Fırat arasındaki verimli toprakların üzerinde yer aldığını ve geçmişi itibariyle de tarihinin 12.500 yıl öncesine dayandığını belirtti.

Türkiye ekonomisi açısından çok önemli bir yere sahip olan Diyarbakır’ın bu potansiyelinin, son 25-30 yılda yaşanan asayiş olaylarından dolayı yeterince değerlendirilemediğine vurgu yapan Vali Aksoy konuşmasına şöyle devam etti:

“Ancak, GAP başta olmak üzere, Hükümetimizin son yıllarda Diyarbakır’a ve Bölgeye yaptığı kamu yatırımları ve içinde bulunduğumuz çözüm sürecinin yarattığı sinerjiyle, ekonomik ve sosyal açıdan Bölgenin ve Diyarbakır’ın çehresi değişmeye başlamıştır. İstihdam verilerine göre Diyarbakır ekonomisi 2008-2012 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde yüzde 47 oranında büyümüştür. Türkiye'nin ihracatı 2002 - 2014 arasında yıllık ortalama yüzde 13 oranında artmışken Diyarbakır'ın ihracatı aynı dönemde yıllık yüzde 42 oranında artmıştır.”  

Vali Aksoy, 2002 yılında 6,8 milyon dolar olan Diyarbakır ihracat rakamının, aradan geçen 12 yılda yaklaşık 46 kat artarak 2014 yılında 313 milyon dolar olarak gerçekleştiğini de belirtti.

Panelde açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal, turizmden inşaata, yenilebilir enerjiden madene, tarımdan tekstil sektörüne kadar Diyarbakır’ın birçok avantajlarının olduğunu belirterek bu sektörlere yatırımcıların dikkatini çekmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

DİSİAD olarak bölgede bulunan doğal taş madenciliğine de büyük bir önem verdiklerini belirten Baysal, birçok ülkeye üretilen bu taşların gitmesini sağlayarak bölgenin ihracatına da katkı sağlamaya devam edeceklerini dile getirdi.

Diyarbakır’ın önemli bir potansiyeli olduğuna değinen Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGUNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ise, bölgede son dönemlerde sanayi sektörüne ilginin daha da arttığını söyledi.

Sanayi sektöründe faaliyet gösterenlerin güvenlik noktasında ciddi sıkıntılar çektiğine dikkat çeken Bedirhanoğlu, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması gerektiğine de dikkat çekti. -  İLKHA