• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Tansiyon yükseliyor! Sisi`ye `nota` verdiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

IŞİD örgütünün 21 Mısırlı Kıpti rehineyi öldürmesi üzerine, cunta lideri Abdülfettah el Sisi`nin geçen hafta Libya`ya düzenlediği hava saldırısı Körfez`de çatlağa yol açtı. Özellikle de Katar ve Mısır cuntası arasındaki ilişkiler yeniden gerildi.

Katar`ın Libya saldırısına destek veren Arap Birliği ülkelerini kınamasına sert tepki gösteren Mısır`ın Arap Birliği Temsilcisi Tarık Adil`in Katar`ı teröre destek vermekle suçlaması üzerine Katar, Kahire`deki elçisini geri çağırdı. Körfez İşbirliği Teşkilatı da (KİT) Mısır`ı uyararak, ''Bu açıklamayı reddediyoruz'' dedi.

İSTİŞARE EDİLMELİYDİ

Mısır`ın Libya topraklarında IŞİD mevzilerini vurma iddiasıyla düzenlediği ve çocuklar dahil 50 sivil kaybın yaşandığı saldırıyı Arap Birliği memnuniyetle karşılamış, Katar da bu açıklamalara tepki göstermişti. Katar, Arap Birliği üyesi bir ülkenin diğer bir üye ülke topraklarında yürüteceği askeri müdahalenin önceden ‘istişare edilmesi` gerektiğini savunarak saldırıyı eleştirince, bu açıklamaya sinirlenen Mısır`daki cunta ise, Katar`ın IŞİD`e sahip çıktığını vurgulayarak Doha`yı ‘terörizme destek vermekle` suçladı.

KRAL BARIŞTIRMIŞTI

Mısır`ın AB`deki daimi temsilcisi Tarık Adil`in Katar`a yönelik sert açıklamasını kabul edilemez bulan Katar yönetimi, ''terörizmle mücadele ile sivillerin vahşice öldürülmesini birbirine karıştırıldığını'' belirterek üç ay önce Kahire`ye gönderdiği büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdı.

Mısır`da 3 Temmuz 2013 darbesinden sonra iktidardan uzaklaştırılan Müslüman Kardeşler`e (İhvan) destek vermekle suçlanan Katar yönetimi ile cunta lideri Sisi arasındaki anlaşmazlık, Ocak`ta vefat eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah tarafından giderilmişti. Kral`ın arzusuyla başlayan yumuşama süreci üzerine geçtiğimiz Aralık ayında iki ülke diplomatik ilişkileri yeniden kurmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir