• DOLAR 32.335
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2302.143
  • ...
Kürdistan`da mazlum bir belde; Xirabêripin-2
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İdil`in (Hezex) Tepe köyü (Xirabêrapin) sakinleri, 1990-1995 yılları arasında PKK baskısına, ambargosuna ve vahşi cinayetlerine maruz kaldı. Dönemin tanıklarından Ramazan Bal, yaşanan zulümleri elindeki protez bacakla dile getirdi.

1990-1995 yılları arası PKK tarafından dindarlığıyla bilinen Tepe köyü sakinlerine karşı tarifi imkânsız acılar ve zulümlerle geçtiğini dile getiren Ramazan Bal, yaşanan acı dolu günleri İlke Haber Ajansına (İLKHA) anlattı.

65 yaşındaki Ramazan Bal, 90`lı yıllarda köylerinin PKK tarafından sürekli tehdit edildiğini, saldırılara maruz kaldığını ve bu nedenle köylerinde birçok şehit ve gazi verildiğini dile getirdi.

“PKK`nin döşediği mayına bastım”

PKK`nin sürekli köy yoluna mayın döşediğini ve bir gün bu mayınlardan birine basasarak sol ayağını kaybettiğini anlatan Bal,  “PKK dindar olan köyümüze sürekli tehdit ve baskılar yapıyordu. 24 Haziran 1993 yılında köy yoluna mayın döşediğini duyduk. Ben ve birkaç arkadaşla beraber söylenen yola gittik. Bir tane mayın bulduk ve başka mayınları da aramaya başladık. Bu esnada ‘topuk koparan` diye adlandırılan bir mayına basınca patlama oldu ve sol ayağım, mayının etkisiyle parçalandı.” diyerek acı dolu günleri tekrar yaşadı.

Bal, kısa bir duraksamadan sonra, “Arkadaşlarım hemen beni Midyat`a hastaneye kaldırdılar. Buradan Mardin`e, oradan da Diyarbakır`a sevk ettiler. Diyarbakır`da beni hemen ameliyata aldılar. Hastanede 10 gün kaldım ve11`inci gün taburcu edildim.” dedi.

Köy halkının İslami değerlerden taviz vermediği için PKK`nin hedefi haline geldiğini belirten Bal, sık sık saldırıya uğradıklarını ve bu saldırılar neticesinde köylerinde 14 şehid, birçok da gazisi olduğunu dile getirdi.

“PKK, İsrail`in Filistinlilere yaptığı zulmü, Müslüman Kürt halkına yapıyor”

İsrail`in Filistinlilere yaptığını PKK`nin de kendilerine yaptığı belirten Bal, “PKK, İslami kesimi sevmiyor, düşmanlık besliyor. Neden? Çünkü kendi dışında bir oluşumu kabullenmiyor ve dolayısıyla hayat hakkı tanımıyor. Bunlar (PKK) İsrail`in Filistinlilere yaptığı zulmü, Müslüman Kürt halkına yapıyor. Biz biliyoruz ki, onlar bizim İslami kimliğimizden dolayı bize bu zulmü yapıyorlar. Biz yaşadıkça davamızdan vazgeçmeyeceğiz, yolumuzdan da kimse bizi alıkoyamayacak. Allah ve Kur`an yolunun dışında ki bütün davalar ve ideolojilerin hükmü yoktur, sonu da hüsrandır.” ifadelerinde bulundu.

Bal`ın akrabası ve komşusu olan Sait Saka`da köylerinin Müslüman kimliğinden dolayı PKK tarafından defalarca zulüm ve baskılara maruz kaldığını belirterek, yollarına ve mezarlıklara sürekli mayın döşendiğini, birçok defa mayına basan hayvanlarının da telef olduğunu söyledi. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir