• DOLAR 32.482
  • EURO 34.577
  • ALTIN 2478.963
  • ...
Halkımız değerlerine savaş açanlara prim vermeyecektir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, HÜDA PAR`ın nasıl seçime gireceği ve gündemdeki konular ile ilgili soruları cevaplandırdı. Yapıcıoğlu, seçime bağımsız ya da parti olarak girme konusunda anket yaptıklarını ve kararlarını yakın zamanda açıklayacaklarını söyledi. Yapıcıoğlu, ayrıca yüzde 10 barajının makul olmadığını söyledi.

ANKET YAPTIK KARARIMIZI AÇIKLAYACAĞIZ

Seçimlere katılacak mısınız? Katılacaksanız eğer, seçime nasıl girmeyi planlıyorsunuz?

İnşallah seçimlere kendi adaylarımızla katılacağız. Seçimlere ne şekilde katılmamızın daha uygun olacağı ve eğer bağımsız adaylarla katılacaksak nerelerde aday gösterelim diye teşkilatlarımızla istişarelerde bulunduk. Bir anket çalışması yaptık. Sonuçlar elimize ulaştı. Seçime girmemiz gerektiği konusunda tam bir mutabakat var diyebilirim. Çok az sayıda arkadaşımız aksi düşüncede. Parti olarak seçime girelim diyen arkadaşlarımız var, bağımsız adaylarla katılalım diyenler var. Bir de bağımsız adaylarımızı seçtirme ihtimalimizin güçlü olduğu yerlerde bağımsız adaylarla, geriye kalan yerlerde ise parti olarak girelim diyenler var. Bu talepleri değerlendiriyoruz. Değerlendirmelerimiz devam ediyor. İnşallah yakında sonuçları halkımız ile paylaşacağız.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SEÇİM OLMAZ

Bölgede HDP/PKK`nin yaptığı silahlanmanın seçime etkisi ne olacak?

Genel anlamda zor, şiddet, baskı, tehdit iradeyi sakatlayan faktörlerin başında gelir. Eğer bu silahlanma halk üzerinde bir tehdide dönüşürse bu durumda özellikle de kırsalda halkın hür iradesiyle bir tercihte bulunduğunu söylemek mümkün olmaz elbette. Önceki seçimlerde bu olmuştur. Umarım bu seçimlerde olmaz. Ancak olmaması için tedbirlerin alınması lazım.

FAİLİ MEÇHULLAR KONUSUNDA HÜKÜMET SAMİMİ GÖRÜNMÜYOR

Faili meçhuller ile ilgili haberler var. Basında yer aldı bu haberler. Hükûmetin tavrını ve adım atmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Faili meçhuller ile ilgili haberden kastınız en son 1998 yılında Batman`da işe gitmek için servis beklerken evinin önünden kaçırılan ve bir emniyet istihbarat müdürünün açıklamalarıyla polis tarafından kaçırılıp infaz edildiği anlaşılan Cevzet Soysal hakkındaki haberdir sanırım. Kamuoyu bu olayı yeni öğrendi ancak devlet görevlilerinin uzun süredir bu olaydan haberdar oldukları anlaşılıyor. Mesela olayı kitabında anlatan polis müdürü bu olayı 2010 yılından beri bildiğini söylüyor. Olay kamuoyuna mal olduktan ve basında yer aldıktan sonra başbakanlıktan bir görevli Cevzet Soysal`ın oğlunu aramış ve olayı takip edeceklerini söylemiş. Bunu gibi pek çok faili meçhul var ancak şu anda hükûmetin gündeminde bulunmuyor. Doğrusu bu konuda hükûmetin samimi olduğuna da inanmıyorum.

AÇIKLARIMIZ ÇARPITILIYOR

HÜDA PAR`ın açıklamaları medya yeterince yer almıyor. HÜDA PAR`a yönelik bir ambargosu mu uygulanıyor?

Bir genelleme yapmak doğru değil. Ancak medyanın bir bölümü biz yokmuşuz gibi davranıyor. Özellikle televizyon programlarında bizimle ilgili konular veya partimize yönelik saldırılar tartışıldığında bile arkadaşlarımızdan kimsenin bulunmadığı programlarda bu tartışmalar yapılıyor. Aleyhimize atıp tutuyorlar ancak bize cevap hakkı bile verilmiyor. Daha kötüsü yaptığımız bazı açıklamalar çarpıtılarak, söylediğimizin tam tersi anlamlara gelebilecek cümleler bizim ağzımızdan veriliyor.

YÜZDE 10 BARAJI MAKUL DEĞİL

HDP`nin parti olarak seçime girme kararını ve sonrasında yapılan açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Parti olarak veya daha önceki seçimlerde olduğu gibi bağımsız adaylarla seçime girme kararı kendi taktirleridir. Bu konuda bir şey söylemek bize düşmez. Sonrasında yapılan ‘HDP barajı aşamazsa çözüm süreci biter, veya kaos olur` şeklindeki açıklamalar gerçekçi değildir. Zaten çözüm süreci dedikleri şey HDP üzerinden değil Öcalan üzerinden yürüyor. 2002 seçimlerinde de AK Parti ve CHP dışındaki bütün partiler baraj altında kalmıştı ve hiçbir şey de olmadı. Barajı rahat bir şekilde aşacaklarına kendilerinin de inandığını sanmıyorum. Ama böyle bir ihtimalin olduğunu düşünüyorlar. “Eğer aşarsak 5-10 milletvekili daha fazla çıkarırız ve belki de iki ayrı partiye katılarak iki ayrı grup kurabiliriz” düşüncesiyle risk alıyorlar. Riski alan sonuçlarını da öngörmüştür. Ancak şunu da ilave etmeliyim ki % 10`luk baraj makul bir şey değil.

BAŞKA PARTİ İLE İTTİFAK YAPMAYI DÜŞÜNÜMÜYORUZ

HÜDA PAR seçimlerde ittifak yapacak mı?

Hayır. Herhangi bir partiyle ittifak düşüncemiz veya ittifak teklifi götürme düşüncemiz yoktur. Kendi adaylarımızla gireceğiz.

HDP HALKIN DEĞERLERİ İLE BARIŞIK DEĞİL

HDP`nin Diyarbakır`da resim sergisi adı altında çarşafa hakareti ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bir yandan Kürtlerin İslami hassasiyet sahibi gruplarıyla, tarikatlarla, cemaatlerle görüşüyoruz, onlarla bir ittifak içerisinde olacağız diyorlar, öte yandan İslam`ın şiarlarından olan tesettürü kölelik olarak tanımlıyor ve Müslümanların değerlerini aşağılıyorlar. Bunun anlamı şudur: İslami kesimlerle bir ittifak değil, onları kendi içlerinde eritme veya sadece seçimde desteklerini sağlama peşindedirler. Bu hakaretlerin bazı sonuçları olacağını, görüştükleri kesimlerin tabanlarının da buna tepki vereceğini ve ittifakın tabanda bir anlam ifade etmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü gerçekten parti yöneticilerinin büyük bir çoğunluğunun halkın değerleriyle barışık olmadığı hatta zaman zaman savaştığı defalarca görülmüştür. Halk Müslümandır ve değerlerinin aşağılanmasını kabul etmeyecektir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir