• DOLAR 32.589
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2503.287
  • ...
Gül: Endonezya İle Yeni Dönem
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Endonezya`daki resmi temaslarının ikinci gününde katıldığı Türkiye-Endonezya Yatırım ve Ticaret İş Forumu`ndaki konuşmasında, Endonezya ile yeni bir dönemin başladığını söyledi.

TİM, TUSKON ve MÜSİAD ile Endonezya tarafından ortaklaşa düzenlenen foruma Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile katılan Gül, Türk ve Endonezyalı işadamlarını karşılıklı yatırım yapmaya da davet etti.

Endonezya`nın güçlü bir ekonomi ve demokrasi sayesinde büyük değişim gösterdiğini ve bunun takdire şayan bir durum olduğunu anlatan Gül, "250 milyon nüfusa sahip olmak, çok farklı nüfus çeşitliliği içinde demokrasiyi ve istikrarı gerçekleştirmek kolay bir şey değil. İstikrar ve hukukun üstünlüğü söz konusu olduğunda ekonomik kalkınmanın süratli bir şekilde bunu takip edeceği bir gerçek." diye konuştu.

Konuşmasında Türkiye`nin avantajlarından da bahseden Gül, "Avrupa Birliği ülkeleriyle serbest ticaretimiz var. Engeli olmayan, herkesin istediğini birbirine satabildiği, rekabet içinde ticaretimiz var. Bu rekabet şartları Türk sanayisinin daha verimli, daha az maliyetli ve daha kaliteli olmasında en büyük gücü oldu. Türkiye son yıllardaki köklü reformlar sayesinde büyük gelişim gösterdi ve yüzde 8.9`luk büyüme oranıyla OECD ülkeleri arasında ilk sırayı aldı." diyen Gül, 700 milyar doların üzerinde GSMH`si, 250 milyon nüfusu, yer altında çok zengin doğal kaynakları olan Endonezya ile Avrupa ile Asya`yı bağlayan büyük başarılar elde etmiş Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin ekonomi alanında kendini göstermediğini dile getirdi.

Konuşmasında Gül, harcama paritesine göre toplam GSMH`si 2 trilyon dolar civarında olan iki ülke arasındaki 1.7 milyar dolarlık ticaret hacminin kabul edilemeyeceğini de vurguladı.

Türk işadamlarını Endonezya`da, Endonezyalı işadamlarını da Türkiye`de yatırım yapmaya çağıran Gül, "Türkiye`nin Endonezya`da 70 milyon dolar, Endonezya`nın Türkiye`de 600 bin dolar yatırımı var. Buradaki rakamları söyleyip söylememekte tereddüt ediyorum; çünkü yok denecek kadar az. Türkiye`ye yatırım Avrupa`ya yatırım yapmak anlamına geliyor. 3 saat içinde İstanbul`dan o kadar büyük nüfusa ulaşıyorsunuz ki, Pasifik ve Amerika kıtasını dışarıda tuttuğumuzda dünyanın bütün başkentlerine 3 saat içinde gidebiliyorsunuz. Türkiye tüm bu avantajları sunuyor. Onun için birbirimizi keşfetmek zorundayız." şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, bugün bu alanda protokol imzalandığını bildirerek, desteklerinden dolayı Yudhoyono`ya teşekkür etti.

Endonezya`dan turist de beklediklerini aktaran Gül, ticari ilişkilerin geliştirilmesi adına Serbest Ticaret Anlaşması`nı da yakın zamanda imzalanmasını temenni ettiğini ifade etti.

Geçen yıl Türkiye`yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Yudhoyono ise ikili ilişkilerde yeni bir dönemin başlayacağını belirterek, "Türkiye ile Endonezya arasındaki ilişkileri güçlendirmek için kapsamlı bir ortaklığa gitme mutabakatına vardık. Böylece stratejik işbirliği dönemi başlayacak." diye konuştu. Endonezya`nın önümüzdeki 15 yıl için bir ``master plan`` hazırladığını kaydeden Yudhoyono, bu sürede ülkelerinde yapılacak 300 milyar dolarlık yatırımdan Türk işadamlarının da pay almasını arzuladığını aktardı. Endonezya Cumhurbaşkanı, Türk işadamlarına, ``Endonezya ekonomisinin büyüsüne sizleri davet ediyorum." çağrısında bulundu.

Forumda konuşan TUSKON Genel Başkanı Rıza Nur Meral de, Endonezya ile ilişkileri önemsediklerini söyleyerek, bu konuda yaptıkları faaliyetlerden bahsetti. Forumda ayrıca MÜSİAD ve TİM Başkanları da birer konuşma yaptı.

Dünya Bülteni

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir