• DOLAR 32.441
  • EURO 34.48
  • ALTIN 2487.525
  • ...
Adana müftülüğünden Aile içi şiddet konferansı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Programın sunuculuğunu Esat Özkaya yaparken, Somuncu Baba Camii İmam-Hatibi Ömer Gök, okuduğu Kur’ân-ı Kerim tilaveti ile programın açılışını gerçekleştirdi.

Program İl Müftüsü Arif Gökçe’nin selamlama konuşması ile başladı.

Gökçe, Müslüman’ın hayatın her alanında olduğu gibi eş ve çocuklarıyla da topluma örnek teşkil ettiğini belirtti. Gün geçtikçe artan boşanma vakalarına karşı, sorumlu Müslümanlara önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü ifade eden Gökçe, bu noktada, kızdığı zaman alın damarı görünmesine rağmen öfkesini kontrol etmesiyle ve son derece merhametli olmasıyla Rahmet Peygamberinin herkes için son derece önemli bir örnek olduğuna dikkat çekti.

Kur’ân-ı Kerim’de Cenâb-ı Allah’ın, “Cennetlikler öyle kimselerdir ki varlıkta da darlıkta da mallarını Allah yolunda harcarlar. Ayrıca onlar öfkelerini yener, insanların hata ve kusurlarını affederler. [Bilin ki] Allah işte böyle güzel sıfatlara sahip olanları sever.” (Âl-i İmrân, 134)  buyurmasının ve Allah Resulü’nden tavsiye isteyen kimseye “Öfkelenme” demesinin ailede huzur ve mutluluğu yakalamada önemli bir prensip olduğunu ifade etti.

Konferans, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Yapıcı'nın konuşması ile devam etti.

Prof. Yapıcı, yaşadığımız döneme “Kaygı Çağı” dendiğini ve stresin en uygun düzeyde olması gerekirken bugün hat safhaya ulaştığını söyleyerek insanlar arası ilişkide maneviyat, değer ve ahlakın önemli olduğunu vurguladı. Bugün insanların en temel hatalarının “geçmişte veya gelecekte yaşamak ve yaşadığı anı ıskalamak” olduğunu belirtti. İnsanların yaşadığı stres ve kaygılara bağlı olarak şiddetin hem toplumsal boyutta hem de aile içerisinde arttığını ifade etti. Aile içi şiddetin sadece fiziksel değil, aynı zamanda sözel, ekonomik, psikolojik, sosyal vb. boyutlarda olabileceğini; şiddet mağduru kadınların, yüzde 5 ile yüzde 16’sı gördüğü şiddet nedeniyle ya beklenenden daha az süre yaşamakta ya da özürlü ve sakat olarak hayatını sürdürmek zorunda kaldığını belirtti.

Konuyla alakalı Hz. Peygamber’in tavsiyelerini hatırlatan Yapıcı, öfkelenen kimsenin rahatlamaya çalışma, ortam değiştirme, düşüncesini kontrol altında tutmaya çalışma, abdest alma ya da sosyal destek alma gibi seçeneklerle sakinleşebileceği önerisinde bulundu. Yapıcı, ailelerin stres, kaygı ve şiddetten etkilenmemeleri için etkili iletişime ihtiyaç olduğunu ve bireylerin öz bilince sahip olmaları, duygularını kontrol edebilme, iç denetimli olabilme, başkalarını anlayabilme, sağlıklı sosyal ilişkiler kurabilme yetilerinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir