• DOLAR 32.566
  • EURO 34.869
  • ALTIN 2431.994
  • ...
Husiler ABD Büyükelçiliğini Kuşattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) büyükelçiliğinde Yemenli çalışanlar, büyükelçi ile Amerikalı diplomatların binadan ayrılmalarının ardından Şii Husilerin büyükelçilik binasını kuşattığını ve büyükelçiliğe ait arabalara el koyduklarını ifade etti.

Reuters haber ajansına konuşan çalışanlar, Husilerin 20`den fazla arabayı ele geçirmesinden sonra, kendilerinin büyükelçiliği terk etmeden önce binadaki tüm evrak ve dokümanların yanı sıra bilgisayar ve silahları imha ettiklerini dile getirdi.

ABD, Yemen'deki tüm faaliyetlerini güvenlik gerekçesiyle askıya almıştı. Yemen'deki Amerikan Büyükelçisi Matthew H. Tueller'in de ülkeyi çarşamba günü terk edeceği açıklanmıştı.

Reuters'e göre ABD, Türkiye ya da Cezayir'den kendisini Yemen'de temsil etmesini isteyecek.

AB Delegasyonu Başkanı da gidiyor

Avrupa Birliği Yemen Delegasyonu Başkanı Bettina Muscheidt de ülkeden ayrılmaya karar verdi

Yerel kaynaklar, Muscheidt'in Yemen'deki siyasi ve güvenlik sorunları nedeniyle 48 saat içinde ülkeden ayrılmaya karar verdiğini belirtti.

AB Yemen Delegasyonu ülkenin içinde bulunduğu durum nedeniyle geçen mayıs ayında faaliyetlerini askıya almıştı.

Devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in Aralık 2011'de yetkilerini yardımcısı Abdurabbu Mansur Hadi'ye devretmesi ile başlatılan geçiş süreci, Şii Husilerin müdahalesiyle tamamlanamadı.

ABD ve İngiltere`den sonra Fransa ve İtalya
Yemen'deki yönetim ve güvenlik boşluğu nedeniyle ABD`nin yanı sıra İngiltere ülkedeki diplomatik faaliyetlerini askıya almış, ardından da Fransa ve İtalya art arda büyükelçiliklerini kapatmıştı.

İsmini açıklamayan AB`den bir diplomat, birçok Avrupa ülkesinin ciddi bir şekilde diplomatik faaliyetlerini askıya alarak büyükelçiliğini kapatmayı planladığını dile getirdi.

Yemen`de son durum
Yemen'de İran destekli Şii Husiler, 4 aydan beri başkent Sana'yı elinde bulunduruyor. Hükümet ile başkente giren Husiler arasında 21 Eylül 2014'te "Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması" imzalanmıştı.

Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi Cumhurbaşkanı Hadi'nin Özel Kalemi Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

Husiler bunun ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin caddesindeki konutuna saldırdı. Çatışmalarda 9 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.

Cumhurbaşkanı Abdrabbu Mansur Hadi ve Başbakan Halit Bahhah`ın hükümeti, Husilerin ülkeyi silah baskısıyla otorite altında tutmasını protesto ederek eş zamanlı istifa ettiğini açıklamıştı.

Husiler, cuma günü parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduğunu ilan etmişti.

Buna göre Konsey, 5 kişiden oluşan Başkanlık Konseyi'ni seçecek. Başkanlık Konseyi ise yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.

Yemen`de eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih`in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.
Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Kuzeyde ise İran'ın desteğini alan Şii Husiler ile Sünni aşiretler sık sık orduyla çatışıyor.

El Kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.
Yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumda.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir