• DOLAR 32.566
  • EURO 35.007
  • ALTIN 2432.034
  • ...
Her okula bir mescit
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen ve okullarda mescit açılmasını öngören düzenlemeyle beraber okullarda mescit açma çalışmalarına başlayan Diyarbakır İmam Hatip Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, bu gün okullarda 30`uncu okul mescidini de dualarla açtı.

Konu ile ilgili olarak açılışta kısa bir değerlendirmede bulunan İmam Hatip Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, Cumhuriyetin kuruluş sürecinden bugüne kadar Müslüman halkın çocuklarının eğitim ve öğretimde laik bir eğitim ile eğitilmeye çalışıldığını ve bu eğitimi sisteminde dini ötekileştiren ve eğitimi tamamen din dişi bir yapıya büründüren bir anlayışın hakim olduğunu belirten Gökdemir, Laik sisteminin sebep olduğu tahribat ve yozlaşma ile gelecek nesillerin toplum için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Gökdemir, “Bunun sonucu olarak okullarımızda 7-8 yaş grubuna kadar inen uyuşturucu, tiner, madde bağımlılığı, ahlak dışı davranışlar, şiddet ve sigara kullanımı yaygınlık kazanmıştır. Bu önü anılamaz tahribat ve yıkımın karşısında anne- babaların feryadı, toplumun isyan çığlıkları karşısında Hükümetin halkın feryadına kulak vererek yapmış olduğu bazı düzenlemelerle bir nebzecik de olsa gelecek için umut ışığı olmuştur.” ifadelerini kullandı.

“Körpecik çocuklarımız için namaz kılmak adeta ateşten bir gömlek giymekti”

Atılan  doğru adımlarla çocukların uzun bir aradan sonra ilk kez seçmeli de olsa Kur`an-ı Kerim ve Peygamberin hayatını anlatan derslerle buluştuğunu belirten Gökdemir,  “Onlarca yıl Müslüman halkımızın çocukları devletin eğitim kurumlarında dinin en temel görevlerinden namaz ibadetlerini köşe bucak, kuytu mekânlarda, bodrumlarda, sıraların üstünde, çatı ve merdiven altlarında, gözden ırak bir halde sıkıntı ve bin bir eza ile ancak eda edebiliyordu. Okullarda Sistem ve İdarecilerin baskısı ve öte taraftan ispiyoncu ve afişe eden basının baskı ve dayatması sonucu körpecik çocuklarımız için namaz kılmak adeta ateşten bir gömlek giymekti. Özelikle kız çocuklarımızın namaz kılabilmesi ise bir hayaldi. Milli Eğitim Bakanlığının Genelgesi ile okullarda ibadet mekânları artık bodrumlarda ve kuytu köşelerden çıkarılmış, güneş görebilecek ferah ortamlarda mescitler oluşturularak çocuklarımız artık gönül rahatlığı ile namaz kılabilecekleri ortam oluşturulmuştur. Okullarda Mescitleri oluşturma ne kadar önemli ise çocuklularımızın mescitleri ibadetleri ile şenlendirmesi daha çok önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

Okullarda açılan 30`uncu mescit oldu…

Şu ana kadar yaklaşık 30 okulda mescitlerin oluşturulması ve halılarının temin edilmesine öncülük ettiklerini belirten Gökdemir, “Açılan mescitlerde çocuklarımız namaz ibadetlerini rahatça ifa edebilmekte, bizlerde çocuklarımızı mescitlerle buluşturduğumuzdan dolayı mutluluk yaşıyoruz.  Ayrıca yeni açılacak okul mescitlerinin tefrişatı için de çalışmalarımız devam etmektedir. Mescidi bulunmayan okullarımızda tüm idareci kardeşlerimizi bu hayır kervanına katılma hususunda sorumluluklarının gereğini yerine getirmelerini bekliyoruz.” çağrısında bulundu.

“Çocukların geleceğini şekillendirme adına atılmış önemli bir adımdır”

Konu ile ilgili olarak kısa bir değerlendirmede bulunan Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Kasım Akgönül, okullarda mescitlerin açılması için atılan bu adımın önemli bir adım olduğunu ve bu proje ile çocukları mescitlerle buluşturma imkânının oluştuğunu ifade etti.

Atılan bu adımın yıllardır soyut bir şekilde işlenen Din Kültürü derslerinin somutlaşması olduğunu söyleyen ve bu adımın bir anlamda çocukların teorikte öğrendiği dini hususlar için uygulama alanı buldukları bir adım olduğunu belirten Akgönül, “Bu durum çocukların geleceğini şekillendirme adına atılmış önemli bir adımdır. Eğer çocuklar sadece fikirsel anlamda bir eğitime tabi tutulup bunu pratiğe aktarılmamış olsaydı mutlaka bu büyük bir eksiklik olurdu.” şeklinde konuştu.

“Geçte olsa atılması gereken bir adımdı”

Okullarda caminin bu gün açılıyor olmasının güzel bir gelişme olmasının yanında aslında çok geç kalınmış bir adım olduğunu da belirten Akgönül,  “ Nihayetinde atılması gereken bir adımdı.” dedi.

Akgönül,  “Ancak bu adımın atılması ile bu iş bitmiyor. Bunun içinin doldurulması gerekiyor. Sadece okullarda mescit açarak buraların terkedilmesine giden bir anlayışın olmaması gerekir. Bu konuda velilere de büyük bir görev düşüyor. Burada çağrıda bulunuyoruz. Veliler çocuklarının camilere gitmesi için ısrarcı olsunlar ve mutlaka çocuklarını camilerle buluştursunlar.” çağrısında bulundu.   

Akgönül, tüm okullarda mescit oluşturulması için azami gayretin sarf edilmesi gerektiğini belirterek,  bu bağlamda tüm okullarda bu seferberliğin başlatılması ve bu hususta daha duyarlı olunması gerektiğinin altını çizdi.  Fikret Özkan  / Hamza Adiyaman  - İLKHA-

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir