• DOLAR 32.598
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2408.896
  • ...
 Lağım suları Van gölüne akıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Gölüne akan pis sular, gölü kirletmeye devam ediyor. Vanlılar, yaşanan bu durum karşısında yetkililere seslenerek tek varlıkları olan Van Gölüne sahip çıkılmasını istedi.

Yaz aylarında binlerce vatandaşın sularına girip yüzdüğü Van Gölü bakımsızlığa terk edildi. Yaşanan bu durum karşısında çözüm bulanamaz ise Van Gölü sularının tamamının kirlenmesinden endişe ediliyor.

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van gölü birçok canlının yaşam alanı olmasının yanı sıra dünyada tek balık türü olan İnci Kefali balığını barındıran bir göl olarak böylesi bir kirliliğe maruz kalması canlıların yaşamlarını tehlikeye sokuyor. Van Gölündeki kirlenme defalarca gündeme gelmesine rağmen yetkililerin ilgisiz kalması akıllarda soru işaretlerinin belirmesine neden oldu.

Van Gölü çevresindeki 4 arıtma tesisi olmasına rağmen kirlilik düzeyinin yüksek olması karşısında yetersiz kaldı. Uzmanlar arıtma tesislerinin tam kapasite çalışsa bile Van Gölü Havzası'nda yaklaşık bir milyon insanın yaşadığına dikkat çekerek gölün kirlenmesine, nüfusun kullandığı evsel atıkların neden olduğunu bundan dolayı da tesislerin yetersiz kalacağını belirtiyor.

Uzmanlar ayrıca, kirliliğin bertaraf edilmesi için hükümetin sorunu başka yerlere bırakmadan derhal harekete geçmesi gerektiğini ve modern arıtma tesisinin kurulmasını gerektiği görüşünde.

Van Gölü çevresindeki yerleşim alanlarında yaşayan insanların sağlığını da tehlikeye sokan bu kirliliğe bir an önce çözüm bulunması gerekiyor.

Van Gölündeki kirliliğin yüksek düzeye ulaştığını belirten Vanlılar, gölün il için bir hazine olduğunu bundan dolayı herkesin bu hazineye sahip çıkması gerektiğini belirttiler. (Sedat Karatay - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir