• DOLAR 32.478
  • EURO 34.942
  • ALTIN 2428.724
  • ...
Ağrı Barosundan İç Güvenlik Paketi açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ağrı Adliye binası önünde bir basın açıklaması yapan Ağrı Barosu Başkanı Ali Artuk, İç Güvenlik Paketi olarak bilinen ‘Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’ ile bazı ‘Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı eleştirerek bu tasarının birçok konuda sorunlar meydana getireceğini ifade etti.

Bu yasa ile özel yaşama müdahalenin kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Artuk, tasarının mevcut sorunları daha da derinleştireceğini belirtti.

Artuk açıklamasını şöyle sürdürdü: Siyaset kurumunun, kamu düzeni kisvesi altında özgürlük alanlarını kısıtlayan, düşünce ve ifade hürriyetini sınırlayan, örgütlenme hakkını hiçe sayan bu tasarı ile devletin güvenlikçi konseptini hayata geçirmeyi amaçladığı anlaşılmaktadır. Bu anlayışla hiçbir hukuksal ve toplumsal sorun çözülemez. Aksine tasarının yasallaşması mevcut sorunları gittikçe derinleştirir. Gelişmiş tüm demokrasilerde daha fazla özgürlük, daha fazla hukuk, evrensel değerlerle yoğrulmuş insan hakları talebinin dillendirildiği bir ortamda güvenlik paketi ancak devlete karşı güvensizlik oluşturabilir. Özgürlükçü, tüm farklılıkları kabul gören, inanç, mezhep ve etnik duyarlılıklara saygı temelinde yeni bir anayasa söylemi ile yoluna devam etmek isteyen iktidarın amacına gölge düşürecek bu çalışmayı derhal durdurması gerekmektedir."

Paketteki birçok maddenin ceza hukuku ile izah edilemeyecek maddeler olduğunu, polis ve jandarmaya savcılık misyonu yüklendiği eleştirisinde bulunan Artuk, “Müşteki, mağdur ve tanıkların beyanlarının gerekirse adliye dışındaki mekânlarda alınacak olması, ceza hukukunun hiçbir ilkesi ile izah edilemez. Kişinin en temel demokratik hakkı olan toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmanın bir tutuklama nedeni sayılması, hâkim kararı olmadan telefon dinleme süresinin 24 saatten 48 saate çıkarılma yetkisinin tanınması, hukuk devletinin kural ve kaideleri ile asla bağdaşmamaktadır." dedi. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir