• DOLAR 32.453
  • EURO 34.49
  • ALTIN 2470.71
  • ...
'Gelin kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" nedeniyle Yeşilay Şanlıurfa Şubesi, tütünün en çok satıldığı ve tüketildiği tarihi Gümrük Hanı’nda bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Yeşilay Şanlıurfa Şubesi Başkanı Muharrem Çelik okudu. 

Sigaranın; fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Çelik, sigaradan dolayı dünyada her yıl 6 milyon, Türkiye’de ise 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

“İçilen her sigara insan ömrünün 5 dakikasını kısaltır”

Sigara dumanı içerisinde siyanür, amonyak, karbonmonoksit, naftalin, kadmiyum ve aseton gibi 4 Bin den fazla kimyasal maddenin bulunduğunu söyleyen Çelik, “Bu kanserojen maddeler bir nefes sigarayla kan dolaşımına bulaşır. Sigara kullanan kişiler daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kalırlar. İçilen her sigara insan ömrünün 5 dakikasını kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır.” dedi.

“Sigara yasaklarının destekçisiyiz”

Sigara içmenin sadece kişinin kendisine ve pasif içici olan çevresine değil ekonomiye de zarar verdiğini belirten Çelik, “Ülkemiz nüfusunun yaklaşık üçte birinin sigara içicisi olduğu tahmin edilmektedir. Tütün endüstrisinin bilhassa gençlere yönelik politikalarını engellemek, toplumu felakete karşı uygulanan ve uygulanacak olan güçlü ve kararlı politikaları sonuna kadar destekliyoruz. Gelin kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın.” ifadelerini kullandı.

Açıklamada son olarak, Sigaranın zararlarını, bırakma yollarını öğrenmek ve danışmanlık hizmetini almak isteyenlerin, Sağlık Bakanlığının Alo 171 Sigarayı bırakma hattını arayarak gerekli desteği alabileceği ifade edildi.

Olumsuz hava şartları nedeniyle çocukların düzenleyeceği tiyatro sunumu yapılamadı. Basın açıklaması broşür dağıtımının ardından sona erdi. (Mustafa Bikeç - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir