• DOLAR 32.518
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2432.252
  • ...
Eğitim-Bir-Sen'den öğretmen nöbet görevlerine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Diyarbakır Şubesi, öğretmenlere verilen nöbet görevleri, ek ders ücretleri ve sınav ücretlerinin arttırılması ile ilgili Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.

Eğitim-Bir-Sen adına açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır İl Başkanı Yunus Memiş, kanuni dayanağı olmayan bazı çalışmaların yönetmelik zoruyla öğretmenlere dayatıldığını belirtti.

“Nöbet görevi için ücret istiyoruz”

Ceza tehdidi altında öğretmenlere zorla nöbet verilmesinin ve karşılık olarak hiçbir ücret ödenmemesinin yanlış olduğunu söyleyen Memiş, “Temel kanunlarda hiçbir şekilde yer almayan öğretmenin nöbet yükümlülüğü sadece iki yönetmelikte yer almaktadır. Diğer bir ifadeyle, kanuni dayanağı olmayan bir çalışma koşulu yönetmelikle öğretmenlerimize dayatılmaktadır. Öğretmenlerimiz, hukuka ve kanuna aykırı bir şekilde karşılığı ödenmemiş bir görevle bağlı kılınmışlardır. Diğer taraftan, bu görev için hiçbir ilave ücret ödenmemekte, yani karşılığı ödenmemiş bir emek öğretmenlerimizden beklenmektedir. Yönetmelik zoruyla ceza tehdidi altından zorla nöbet görevi verilmesinin ve karşılık olarak hiçbir ücret ödenmemesinin angarya niteliğinde olduğuna kuşku yoktur. Angaryaya hayır diyor, nöbet görevi için ücret istiyoruz.” dedi.

“Ek ders ücretleri iki katına çıkarılmalıdır”

Ek ders esaslarındaki eşitsizliğin giderilmesi ve ders ücretlerinin iki katına çıkarılması gerektiğini kaydeden Memiş, şunları söyledi:

“Karşılıksız nöbet görevinin yanında bir başka sorun ise ek ders esaslarındaki adaletsizlik ve uzun süredir öğretmenlerin ek ders ücretlerinde iyileştirme yapılmamasıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, iki yıl önce sendikalardan da görüş alarak ek ders esaslarında yapmayı planladığı değişikliği bir türlü yapamadı. Ek ders esaslarında ücret dengesizliğine ve mağduriyete neden olan hükümler, uzun bir zaman geçmesine rağmen hâlâ değiştirilmemiştir. Hâlâ 10 TL’nin altında olan ek ders birim ücreti, iki katına çıkarılmalı, öğretmenlerin girebilecekleri ek ders saati üst limiti yeniden gözden geçirilerek, ihtiyaçlar doğrultusunda artırılmalıdır.”

Memiş,  sınav görev ücretlerinin arttırılması, halk eğitim merkezleri ve okullarda verilen kurslarda görev alan memur ile hizmetlilerin fazla çalışmalarının ücretlendirilmesi konusunda, Kamu Personeli Danışma Kurulu Nisan Toplantısı gündemine taşımak üzere imza kampanyası başlattıklarını da bildirdi. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir