• DOLAR 32.419
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2491.907
  • ...
KPSS`nin olağan şüphelileri firarda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 2010 yılı KPSS sınavı sorularının çalınması ve usulsüz olarak dağıtılarak bir grup adaya kolaylık sağlanmasının araştırıldığı soruşturmada adı geçen bazı kişilerin kısa süre önce yurtdışına gittikleri ortaya çıktı. Milliyet'in aldığı bilgiye göre savcılık dosyasında, adı geçen 10'a yakın şüpheli yılbaşından önce tek tek yurtdışına çıkış yaptı ve dönmedi. Yapılan araştırmada, yurtdışına çıktıkları tespit edilen şüpheliler arasında, soruların çalınması ve dağıtılmasında rol oynadığı iddiası kamuoyuna yansıyan bir sivil toplum kuruluşunin (STK) görevlisi de bulunuyor. Soruların çalınmasında asıl rol oynayan kişinin de daha önce ÖSYM'de görev yapan M.A. olduğu yönünde delillere ulaşıldığı kaydedildi.

Sınav evrakları imha edildi

2010 KPSS'nin eğitim Bilimleri sınavı iptal edilirken, Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavları geçerli sayılmıştı. Soruşturmada TÜBİTAK'ın hazırladığı rapor doğrultusunda Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavları da soruşturmaya dahil edilmişti. Ancak bu iki sınava ait evrakın, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'ın soruşturmayı yürüttüğü dönemde ÖSYM ile yapılan yazışmalar sonucunda imha edildiği anlaşılmıştı. Genel Yetenek testi kitapçıklarından bin 263'ü ise, ÖSYM'de görevli temizlikçilerin 2014 Aralık ayında depoda yaptığı temizlik sırasında tesadüfen ele geçirilmişti. Şüpheli KPSS'de adayların kullandığı kitapçıkların ÖSYM'de imha edilmesinin soruşturmayı etkilediği ve bu kararı verenlerle ilgili de adli işlem yürütüldüğü ifade edildi. Özellikle, sınava giren ve usulsüz biçimde sınavı kazandıkları tespit edilen adaylara ait soru kitapçıklarının imha edilmesiyle suç delillerinin ortadan kaldırıldığı, bu nedenle yürütülen soruşturmanın genişleyebileceği ifade edildi.

Savcı Sakınan'ın 4 yıl yürütüp tamamlayamadığı soruşturma dosyasının el değiştirmesinin ardından, sınavda 120 sorudan 110 ve üzeri doğru yanıtlayan 2 bin 676 kişinin yanı sıra şüpheli 564 şahsa ait telefon numaralarının HTS kayıtları ile analiz çalışmasında da sona gelindi. Toplam 3 bin 240 kişiye ait telefon numaralarının 1 Haziran- 1 Ağustos 2010 arasını kapsayan analiz çalışmasında 2 binin üzerindeki kişinin birbiriyle irtibatlı olduğu tespit edildi.

KPSS yerine LYS kodlaması

Soruşturmada Yalvaç'ta oturan B.S.'nin KPSS 2010 sorularını Ankara'daki bir arkadaşından aldığı iddia edilmişti. B.S.'nin bilgisayarında hem Jandarma hem emniyet tarafından yapılan incelemede, suç unsuruna rastlanamamıştı. Bu durumu şüpheli bulan savcılık, B.S.'nin bilgisayarına ait imajı TÜBİTAK'a da inceletti. İmaj içinde, KPSS sınavından önce bir dershaneye ait "LYS Deneme Sınavı 7" isimli dosya üzerinde duran uzmanlar, bu deneme sınavı sorularını asıl KPSS sorularıyla karşılaştırıldı. Sonuçta deneme sınavı sorularının 2010 KPSS Eğitim Bilimleri'ndeki 60 soru ile birebir aynı, Genel Yetenek ve Genel Kültür testi sorularının da büyük oranla benzer olduğu açığa çıktı. Deneme sınavının "LYS", yani üniversiteye giriş sınavı olarak kodlanmış olması nedeniyle bu durumun güvenlik birimlerinin gözünden kaçmış olabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Milliyet

Bu haberler de ilginizi çekebilir