• DOLAR 32.497
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2489.12
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan`dan Hakan Fidan yorumu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekili adaylığı için görevinden istifa etmesine ilişkin "Açık sözlüyüm, ben bunu da açık sözlü olarak değerlendirmek isterim. Ben adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu çok açık, net söyleyeyim. Bunu Sayın Başbakan'a da söyledim. Daha önce de söylediğim gibi yani adaylığını kabul etmek veya onu aday olarak göstermek, o Sayın Başbakan'ın takdiridir, ona da benim karışma yetkim yok, böyle bir hakkım da yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Amerika ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin "MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekili adaylığıyla ilgili olarak bu konuya sıcak bakmadığınız, yoğun çabalar sonrasında ikna olduğunuz yönünde bir haber yayımlandı. Bu iddia doğru mu? Bu konuya dahliniz oldu mu? Keza bu haberden sonra Sayın Fidan'ın milletvekili adaylığı ortaya çıktıktan sonra muhalefetten de arka arkaya eleştiriler geldi. MHP'den Oktay Vural, Hakan Fidan'ın başında olduğu kurumun bir parti aygıtı olarak kullanıldığının ifadesi olarak gördüklerini ifade etti. CHP'den Faik Öztrak da bir 'Dokunulmazlık perdesi arkasına girecek. Bunun sağlanması çalışılıyor' dedi. Bu eleştirileri de nasıl buluyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Değerlendirmelerin hiçbirini kabul etmek mümkün değil. Sayın Fidan'ın adaylığına olumlu bakıyor muyum sorusunu, açık sözlüyüm ben bunu da açık sözlü olarak değerlendirmek isterim. Ben adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu çok açık, net söyleyeyim. Bunu Sayın Başbakan'a da söyledim. Daha önce de söylediğim gibi yani adaylığını kabul etmek veya onu aday olarak göstermek o Sayın Başbakan'ın takdiridir, ona da benim karışma yetkim yok, böyle bir hakkım da yok. "

Erdoğan, MİT'in başında olan kişinin milletvekili olup olamayacağına yönelik eleştirilere ilişkin de "Ancak, tabi muhalefetin yani MİT'in başında olan bir kişinin milletvekili olup olamayacağına dair takdirini de doğru bulmuyorum. O da ayrı bir yanlıştır. Her memurun nasıl belli bir süre içinde istifa edip aday olma yetkisi varsa MİT'in başındaki bir insan da istifasını yapar, eğer parti kendisini aday gösterirse aday olur. Bu yargı için de geçerlidir. Güvenlik teşkilatı için de geçerlidir. Hiçbir devlet aygıtı içinde olan kurumda çalışanlara böyle bir yasak yoktur. Hepsi, usulü içinde istifa eder ve bu istifasından sonra da eğer o siyasi parti kendisini aday gösteriyorsa aday olabilir. Olay budur" ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir