• DOLAR 32.587
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2492.754
  • ...

Türkiye’de sadece Gaziantep’te üretilen ve dokuma sanatı 16. yüzyıla uzandığı bilinen Antep Kutnu Kumaşının ‘’Coğrafi İşaretini’’ almak için Gaziantep Sanayi Odası Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) başvuruda bulundu.

Geleneksel tatlılarından baklavanın, Avrupa Birliği’ne yaptığı resmi başvurusunun ardından 2013 yılında ‘’Antep Baklavası’’ olarak uluslararası tescilini alma başarısı gösteren GSO, şimdi de ‘’Antep Kutnu Kumaşı’’nın tescil sürecini başlattı.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep’in en büyük zenginliklerinden birisinin yöresel ürünleri ve yöresel lezzetleri olduğunu belirtti.

Kutnu Kumaşının da şehrin çok önemli bir kültürel değeri olduğunu ifade eden Konukoğlu, “Antep Kutnu Kumaşı, Gaziantep bölgesinde yüzyıllardır üretilen ve kullanılan, genellikle çözgü sateni veya bez ayağı örgü ile dokunan, boyuna çizgili desenlerden oluşan bir tür atlas kumaştır. Ülkemizde sadece Gaziantep’te dokunmakta olup, kutnu dokuma sanatının 16. yüzyıla kadar uzandığı bilinmektedir. GSO olarak, milli kültürümüzün bir parçası olan bu değerlerimizin yaşatılması ve tanıtımı için önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda Antep Kutnu Kumaşı’nın coğrafi işaretini almak üzere TPE’ye başvurduk.”dedi.

GSO olarak, Antep Baklavası’nın coğrafi işaret tescilini aldıktan sonra uluslararası tescili için AB’ye başvurduklarını, dört yıllık bir sürecin sonunda AB tescilini 2013 yılında aldıklarını anımsatan Konukoğlu, baklavanın Türkiye’den tescil edilen ilk ürün olması açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Üyelerinin markalaşma çalışmalarını desteklemek, şehre katma değer kazandırmak amacıyla Sanayi Odası’nın ‘’Marka Şehir Gaziantep’’ projesini 2003 yılında başlattığını hatırlatan Konukoğlu, bu proje ile Dünya Odalar Birliği tarafından birincilik ödülünü ülkemize kazandırdıklarına vurgu yaptı.

Gaziantep’in bugün en fazla marka ve patent başvurusu yapan altıncı şehir konumunda bulunduğuna dikkat çeken Konukoğlu daha sonra, “Marka şehir Gaziantep’in marka ürünlerinin sayısını artırmak istiyoruz. Bu doğrultuda şehrimizin geleneksel ürünlerine sahip çıkıyoruz. Bunların, sanayiye ve ihracata katkısını sağlayabilmek için çalışıyoruz. Bunların en başında baklava geliyor. Baklavanın coğrafi işaretini Türkiye’de ve daha sonra AB’den aldık. Şimdi Gaziantep’te binlerce yıldır dokunan Antep Kutnu Kumaşı’nın önce Türkiye’de coğrafi işaret tescilini alabilmek, onun arkasından AB’de bu işareti koydurmak amacıyla çalışıyoruz. İnşallah Antep Kutnu Kumaşı’nı dünyada pazarlanabilir, katma değeri yüksek bir ürün haline getireceğiz.”ifadelerini kullandı.

Yöresel zenginliklere önem verilmesi gerektiğini ifade eden Konukoğlu, “Dünyada birçok ürünün fiyatlandırmasına, değerlendirmesine baktığımız zaman markaların her zaman bir adım önde olduğunu görüyoruz. Ülkelerin ve şehirlerin gelişmesi artık markalarla oluyor. Türkiye’nin her ilinde meşhur ürünleri var. Bu değerlerimizi başka ülkelere kaptırmamanız gerekiyor. Bütün şehirlerimizin yöresel ürünlerine sahip çıkarak markalaştırması, ekonomiye kazandırması gerekiyor.”ifadelerini kullandı.

Antep kutnu kumaşı

Antep Kutnu Kumaşı; Gaziantep bölgesinde yüzyıllardır üretilen ve kullanılan genellikle çözgü sateni veya bez ayağı örgü ile dokunan, boyuna çizgili desenlerden oluşan bir tür atlas kumaştır.

Çözgüsü ince ipek, atkısı pamuk ve ipek karışık atılmış, çoğunlukla yollu bir kumaştır. Zamanla çözgüsü suni ipek (floş) iplik, atkısı pamuk iplik kullanılmaya başlanmıştır.

Renkli çözgülerin oluşturduğu boyuna çizgili yolların genişlikleri, renkleri ve desenlerine göre Antep Kutnu Kumaşa ‘’Hindiye Kutnu, Mercan Kutnu, Vişneli Furş, Çiçekli Şahiye, Çingene, Sultan, Yeşil İnci’’ gibi değişik adlar verilmektedir.

Çözgü ipliklerinin bağlama batik tekniği ile renklendirilmesinden dolayı kendiliğinden oluşan desenlere göre ise ‘’Sedefli Bağlama Kutnu ve Beyaz Taş Kutnu’’ olarak adlandırılmaktadır.

Geçmişte padişah kaftanları da dikilmesi nedeniyle ‘‘Saray kumaşı’’ adıyla anılan Antep Kutnu Kumaşı; yöre insanının geleneksel giysilerinde, halk oyunları kıyafetlerinde ve ayrıca günlük hayatta kullanılan fular, yelek, gömlek, kravat, çanta, giyim eşyaları ile perde, döşemelik kumaş vs. dekorasyon ve süs eşyalarının yapımında kullanılmaktadır. (İLKHA)