• DOLAR 32.342
  • EURO 35.146
  • ALTIN 2311.305
  • ...
SON DAKİKA
Midyat`ta asırlardır ayakta kalan yapılar: Taş evler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarih kokan daracık sokakları, farklı dinlerin, dillerin, kültürlerin, medeniyetlerin buluştuğu, taşın sırlı bir anlama büründüğü mekân olan eski Mezopotamya bölgesinin yerleşim yerlerinden Midyat'ın, binlerce yıldır doğal taşlarıyla inşa edilen yapıları dikkatleri üzerlerine çekiyor.

Midyat'ın en eski ve en büyük beldelerinden olan Söğütlü (Kınderip) kesme taşından yapılan tarihi taş evleri ve köyün altında kalan yüzlerce yıllık, birbiriyle bağlantılı uzun tünellerinin oluşturduğu tarihi doku sebebiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

Eski adı 'Kınderip' olan Söğütlü'nün Süryaniler tarafından kurulduğu belirtiliyor. Osmanlı arşivlerindeki 1567 tarihli vergi belgelerinde halkı Müslüman Mahalmi Cemaati olarak geçen köyde kiliseden çevrilmiş tarihi bir cami de bulunuyor.

Söğütlü, kesme taşından yapılan tarihi taş evleri ve köyün altında kalan yüzlerce yıllık, birbiriyle bağlantılı uzun tünellerinin oluşturduğu tarihi doku sebebiyle köyün bir kısmı sit alanı kapsamına alındı.

Köyde bulunan farklı yapı türleri birbirine dar sokaklar, basamaklı merdiven­ler ya da “abbara” denilen üstü tonozlu geçitlerle bağlanıyor. Çok defa evlerin altın­dan geçen abbaralar hem sokağın hem de evlerin elemanı olarak ikili görev üstleniyor.

Bü­yük çoğunluğu en az yüzyıllık olan Midyat`ın kendine has taş işçiliği ile yapılan taş evlerden yıkılmaya yüz tutanlar ise onarılmayı bekleniyor. (M. Zeki Aygur - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir