• DOLAR 32.576
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2433.895
  • ...
`Kürtlerin Gasp Edilen Hakları Geri Verilmelidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hak ve Özgürlükler Partisi`nin (HAK-PAR) 13`üncü kuruluş yıldönümünde konuşan HAK-PAR Genel Başkanı Fehmi Demir, Kürtlerin Kemalist rejim tarafından gasp edilen haklarının geri iade edilmesi gerektiğini belirtti.

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), kuruluşunun 13`üncü yıldönümü nedeniyle Diyarbakır`da özel bir otelde bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinliğe Hak-Par eski Genel Başkanı Kemal Burkay ve birçok Kürt siyasetçisi katıldı.

“Kürtler birlik olursa zafer kaçınılmaz değildir”

Bugün tüm gezegenin yeniden şekillendiği gibi Ortadoğu`nun da yeniden şekillendiğini belirten HAK-PAR Genel Başkanı Fehmi Demir, “Artık bölgemizi eski yöntemlerle yönetmek mümkün değildir. Bu değişimi görmeyen Irak ve Suriye`de yaşananlar gözümüzün önündedir. İşgalci devletlerin Kürt halkına dayattığı statüko çatırdıyor. Kürt halkının haklarını gasp eden tüm devletler ve yönetimler iyi bilmelidir ki mevcut statükoya Kürt halkı razı değildir. Bu statükoya artık değişmek zorundadır. Eğer Kürtler el birliği olurlarsa zafer uzakta değildir.” dedi.

“Kürtlerin gasp edilen hakları verilmelidir”

Parti olarak görüşme ve diyalogu desteklediklerini ve sorunların barışçıl bir yolla çözümünü istediklerini vurgulayan Demir, şiddetin en başından beri çözüm olmadığının altını çizdi.

Demir, “Gelinen noktada şiddeti kullananlar da şiddetin çözüm olmadığını kabul ediyorlar. Bizce bu sürecin silahları bırakmaya yol açması olumludur. Bu süreçte PKK artık silahları bırakacağını dile getirilmelidir. Hükümet de çözüm yolunu açacak köklü adımlar atmalıdır. Çözüm sürecinin Kürt halkının sorunlarını çözeceğine inanmıyoruz. Şu ana kadar atılan adımlar bizleri memnun etmedi. Kürt sorununun çözümü ancak Kürtlerin gasp edilen haklarının iade edilmesidir.  Bunun dışında atılan adımlar 95 yıllık statükonun devamı demektir. Bu durumu Kürt halkının kabul etmesi mümkün değildir. Kürtlere verilecek çözüm Kürt ve Türk halklarının eşit olarak görülmesiyle geçer” ifadelerini kullandı.

“Yol kesme ve adam kaçırma faaliyetlerinden uzak durulmalıdır”

Kürtlerin kendi aralarındaki sorunlarını barışçıl bir şekilde halletmek istediklerini belirten HAK-PAR Diyarbakır İl Başkanı Vasıf Kahraman ise, Ortadoğu`nun en eski halklarından olan Kürtlerin ülkesinin 4 parçaya bölündüğünü ve Kürt halkının yıllardır sömürü ve baskı altında acı ve yoksulluk içinde bırakıldığını söyledi.

Kahraman, “Geçmişte halkımızın aleyhine oluşturulan statüko bugün çatırdıyor. Bizler bölgemizde ve dünyada meydana gelen değişimleri iyi okumalı hak ve özgürlük mücadelemizi inşa etmeliyiz. Silahlı mücadele üzerine şekillenen örgüt modelleri geride bırakılmalıdır. Yol kesme, adam kaçırma, kepenk kapatma, iş araçlarının makinalarını yakma ve Kürdistan pazarını istikrarsızlaştıracak gerilim ve şiddet politikalarından özenle kaçınmak gerekir. Artık silah, Kürt mücadelesinin zemininin genişlemesi ve başarısı önünde engel oluşturuyor. Biz silahlı mücadelenin sonlandırılmasını Kürtlerin çoğulcu bir şekilde zemin oluşturmasını önemsiyor ve destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.  (M. Sıddık Bilge-Ali Fidancı / İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir