• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Akılcı ilaç kullanımı bilgilendirme toplantısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Akılcı ilaç kullanımı bilgilendirme toplantısı Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü binasında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Abdullah Demir, gereksiz ilaç kullanımının hem ekonomik, hem de sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti.

Demir, “Akılcı ilaç kullanımının, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozda en düşük maliyete ve kolayca sağlayabilmeleri olarak tanımlandığını, dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır." dedi.

İlaçların yan etki riskinin acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak artması ve tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin yükselmesinden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye ve geliştirilmeye çalışıldığını belirten Demir, “Amacımız, akılcı olmayan ilaç sarfiyatını önlemektir. İlk 1985'de Dünya Sağlık Örgütü tarafından başlanan bu çalışma; doğru ilacın uygun dozda, uygun süre, ucuz bir şekilde, kolaylıkla ulaşılır bir şekilde hastalara sunulması amacıyla başladı. Buna tüm hekimler, hastalar, reçeteyi veren eczacılar, hasta yakınları ve toplumun bizzat katılarak görev paylaşımı bilinci içerisinde olmaları gerekmektedir. Amacımız bu farkındalığı oluşturmaya çalışmaktır." ifadelerini kullandı.

Bingöl'de serbest eczacı ve mesul müdürlerinin katıldığı toplantıda, akılcı ilaç kullanımı kapsamında reçeteli antibiyotik satışı ve bu konuda halkın bilgilendirilmesi, eczane ısı ve nem ölçer kullanımı, miadı geçmiş ilaçların imha edilmesi konuları ele alındığı belirtildi.   (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir