• DOLAR 32.369
  • EURO 35.027
  • ALTIN 2325.78
  • ...

Şanlıurfa’nın tarım alanlarında insansız hava araçlarının kullanımının yaygınlaşması için teknoloji tanıtımını yapmak üzere Şanlıurfa’ya gelen, Amerika’nın ünlü Savunma Sanayi ve Havacılık Şirketi AeroVironment İnc. Yetkilileri Prof. Dr. Paul S. Zorner, Rihard Brasel, Altoy Savunma Sanayi ve Havacılık A.Ş Genel Müdürü Halit Yılmaz ile İş Geliştirme Yönetici Müge Yurt’un da aralarında bulunduğu heyet, ŞUTSO Başkanı E. Sabri Ertekin’e de bir ziyaret gerçekleştirerek şirketleri ve ürünleri konusunda bilgi verdi.

Şirketi ve hava aracı hakkında bilgi veren Rihard Brasel, “Gerçekleştirdiğimiz inovatif düşünce ve Ar-Ge çalışmalarıyla ürünlerimizin maliyetini düşürerek, artık tarım alanlarında da kullanılabilir hale getirdik. Hem zamandan, hem de emek gücünden tasarruf sağlayacak bir araç geliştirdik. İlk etapta havadan görüntü ve veri depolamak üzere geliştirdiğimiz bu araç ile, bin dönümlük bir araziyi yaklaşık 1 saat gibi kısa bir sürede taranabilecek, bilgi ve görüntüleri depolanabilecektir.” dedi.

Bu araçların tarımın hangi alanında kullanacağı hakkında bilgileri ise Prof. Dr. Paul Zorner verdi. Prof. Zorner “İnsansız hava aracıyla görüntülediğimiz tarım alanlarında, riskli bölgeleri yani gübrelenmesi, sulanması, ilaçlanması gereken noktaları tespit edebilir ve yapılacak işlemleri ona göre ayarlayabiliriz. Bu yöntem sayesinde yüzde 15 ile 20 arasında bir verim artışı da söz konusu olacaktır. Çünkü zamanında müdahale, beraberinde güvenli üretimi ve verim artışını getirecektir” dedi.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan ŞUTSO Başkanı E. Sabri Ertekin “İlimizin kalkınmasını ve gelir seviyesinin artırılmasını sağlayacak her türlü çalışma ve işbirliğinde yer alabiliriz. İlimizde tarım alanlarında birim alanda elde edilen kâr oranının artışını ve küresel rekabet ortamında rahat hareket etmeyi sağlayacak en önemli faktörler teknolojiden, teknolojik ürünlerden faydalanmak ve ürün desenini değiştirmektir. Bizler bunun farkındayız ve bu önerimizi tüm ortamlarda paylaşıyoruz. Bu konuda sizlerden gelecek çalışma ve işbirliği tekliflerine açığız. Yeter ki ilimizin kalkınmasına katkı sağlasın” dedi.

Gerçekleşen ziyarette, GAPTEYAP Şanlıurfa İl Koordinatörü Ahmet Veysel Coşandal, GAP BKİ Özel Sektör ve Girişimcilik Koordinatörü Ahmet Tokdemir, ŞUTSO Başkan Yardımcısı Halil Akkaya, Yönetim Kurulu Üyeleri Mithat Arhan, Mustafa Badıllı ve Cumali Güneş de hazır bulundu. (İLKHA)