• DOLAR 32.595
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2422.586
  • ...
Gaziantep`te arkeolojik çalışmalar başlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bölgedeki en eski yerleşim yeri olan Dülük Antik Kenti'nin ortaya çıkarılması için Almanya'nın Münster Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engelbert Winter başkanlığında kazı çalışmaları sürdürülürken, Büyükşehir Belediyesi de antik kentin çevre düzenleme projesini yürütüyor.

Proje kapsamında antik kente yol, kaldırım, aydınlatma, bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları, oturma grupları, gezi güzergâhı, tuvalet, otopark, peyzaj çalışmaları yapılarak turizme kazandırılacak.

İslâhiye ilçesinin 10 kilometre doğusundaki Karasu Çayı kıyısında milattan önce 4 bin yıllarında kurulan ve Anadolu'da Hattuşaş'dan sonra en görkemli şehirlerden birisi olan Tilmen Höyük'ün turizme kazandırılması için de, çevre düzenleme projesi hazırladığı belirtildi.

Kentin önemli turizm merkezlerinden olan ve İslahiye ilçesine bağlı Yesemek köyü Karatepe mevkiinde yaklaşık 100 dönümlük alanda, taslaklar halinde 300'den fazla bazalttan yapılmış heykel ve kabartmanın bulunduğu Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nin de, turizme kazandırılması için çalışmalar gerçekleştirildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye'nin, her karış toprağından tarih fışkıran, kültür ve tabiat varlığı bakımından zengin bir ülke olduğunu belirterek, “Gaziantep, Mezopotamya ile Akdeniz'i birbirine bağlayan stratejik bölgede bulunuyor. Kentin kültürel zenginliğinin, somut ve somut olmayan kültürel mirasının korunması, yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve turizme kazandırılması amacıyla, kent genelindeki arkeolojik çalışmalara destek veriyoruz.” dedi.

Tarih boyunca pek çok medeniyete ve inanca ev sahipliği yapan topraklardaki değerlerin ortaya çıkartılması, korunması ve tanıtımı bakımından herkese düşen görevler olduğunu dile getiren Şahin, “Her şeyden önce, insanlığın ortak mirası olan tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Türkiye'de sanayi ve ihracatıyla ön plana çıkan Gaziantep'in, tarihiyle de turizm pastasından daha çok pay almasını hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bölgenin tarihinin Paleolitik döneme kadar gittiği belirlendi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir