• DOLAR 32.601
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2507.321
  • ...

Ortadoğu Fuar Merkezi`nde düzenlenen ve 8 Şubat`a kadar açık olacak fuarda, Gaziantep başta olmak üzere Türkiye`nin birçok ilinden 130 firma stant açtı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu`nun katıldığı törenle açılan fuara, Gaziantep Valisi Erdal Ata, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Tarım ve Hayvancılık Gaziantep il Müdürü Mehmet Karayılan, STK temsilcileri ve iş adamlarının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

“Gaziantep fuar şehri olma yolunda ciddi bir şekilde hızla ilerliyor”

Dünya nüfusu hızla artarken tarım alanlarının giderek azaldığına dikkat çeken GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, “Gaziantep fuar şehri olma yolunda ciddi bir şekilde hızla ilerliyor. Ortalama yılda 17 fuar düzenliyoruz. Hedefimiz 50`ye çıkartmaktır. Her geçen yıl katılımcı sayısı ve ziyaretçi sayısı artmaktadır. Ülkenin dört bir yanından gelen firmalar stant açıyorlar. Dünya nüfusu hızla artarken tarım alanları giderek azalmaktadır. Tarım geleceğin en stratejik sektörlerinden birisidir. Özellikle son yıllarda verilen hayvancılık teşviklerinden yararlanan Gaziantep ve bölgedeki yatırımcılar aldıkları destekler sayesinde Gaziantep`te hayvancılık, önemli bir noktaya geldi.”dedi.

“Pamuk stratejik, tekstil sektörünün en önemli ürünlerinden birisidir”

Türkiye`de otomotivden sonra en fazla ihracat yapan sektörün tekstil sektörü olduğunu belirten Konukoğlu, “Tarımın önemini ne kadar söylesek de az olur. Ama tarımda öyle önemli bir madde var ki, o da pamuktur. Ülkemizde toplam kullanılan pamuk 1 milyon 400 bin ton, toplam üretimimiz ise 600 bin ton civarındadır. Pamuk stratejik, tekstil sektörünün en önemli ürünlerinden birisidir. Türkiye`de otomotivden sonra en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör tekstil sektörüdür. Tekstil dış ticaret fazlası veren bir sektördür. Sizlerden ricam önce pamuğa verilecek desteklerin yükseltilerek bir an önce açıklanmasıdır. Aksi takdirde Mayıs`tan sonra verilen destek işe yaramıyor, çünkü ekim zamanı geçmiş oluyor. Desteklerin daha önce belirtilerek açıklanmasında fayda görüyoruz. Tarıma verilecek her kuruş, kat kat geriye dönerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.”ifadelerini kullandı.

“Türkiye`de birçok değişim yaşanırken tarımda yapılan değişiklikler pek fazla görülmedi”

Türkiye`nin son 10 yılda hayatın her alanında olduğu gibi tarım sektöründe de büyük değişim dönüşüm yaşadığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu, “Hayatın her alanında Türkiye ciddi bir değişim yaşadı. Türkiye`de birçok değişim yaşanırken, tarımda yapılan değişiklikler pek fazla görülmedi. Antep`in tarım ihracatındaki payı 1,8 milyar dolar. Türkiye 2002`de tarımda 4 milyar dolar ihracat yapıyordu. Bugün neredeyse biraz sürat yapsa, Antep bunu tek başına yapacak. Türkiye bugün 75 milyon nüfusu besliyor. 35 milyon turisti ağırlıyor. Bunun yanı sıra 18 milyar dolar tarım ihracatı yapıyor. Türkiye 10 yıl önce gayrisafi tarımsal hâsılada dünyada 11`inci ve Avrupa`da 4`üncüydü. Bugün ise Avrupa`da birinci ve dünyada 7`inci büyük tarımsal ekonomiye sahiptir. Bu başarıda elbette ki siz üreticilerin, sanayicilerin ve ihracatçıların büyük payı var.”şeklinde konuştu.

“Her yıl dünyada 10 milyon çocuk açlıktan ölüyor”

Her yıl dünyada 10 milyon çocuğun açlıktan öldüğüne dikkat çeken Arzu, “Dünyada üç önemli sektör var. Gıda, Su ve Enerji zaten suyun çoğunu biz tarımda kullanıyoruz. Dünyanın bugün 7 milyar nüfusu var. Bunun 1,5 milyarı kilolu, bunun 500 milyonu obez yani rahatsız aşırı kilodan, bunun yanında 800 milyon insanda açlık sınırında ve her yıl dünyada 10 milyon çocuk açlıktan ölüyor. Bir yandan dünyada böyle bir zenginlik bir yandan da gıdada böyle bir yoksulluk yaşıyoruz. Yine diğer yandan dünyada 1.3 milyar ton her yıl israf oluyor.”diyerek gıdada yaşanan dengesizliği dile getirdi.

Gaziantep Valisi Erdal Ata da yaptığı konuşmada, devletin tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesi için her türlü desteği verdiğini belirtti.

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu ile diğer protokol üyeleri, açılış kurdelesini keserek fuarın açılışını yaptıktan sonra fuardaki stantları gezdiler.

2.Geleneksel Buzağı Güzellik Yarışması yapıldı

Açılışın ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gaziantep Ticaret Borsası, Türk Veteriner Hekimler Birliği, Veteriner Hekimler Dayanışma Derneği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Akort Fuarcılık işbirliği ile, Gaziantep 2. Geleneksel Buzağı Güzellik Yarışması yapıldı. Dereceye giren buzağı sahipleri, altın ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

Öte yandan fuarda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenlediği Ulusal Fotoğraf Yarışması`nda derece alan fotoğraflardan oluşan ‘`Tarım ve İnsan`` konulu sergi de açıldı.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)