• DOLAR 32.518
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2491.73
  • ...
ABD, Filistinli Profesör Sami El Aryan`ı sınırdışı etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD'de Günel Florida Üniversitesi öğretim üyesi Filistin asıllı Sami El Aryan, ülkeden sınırdışı edildi. Aryan'ın Türkiye'ye gönderildiği bildirildi.

ABD vatandaşı olan Aryan için, 2003 yılında başlayan bir soruşturma neticesinde hakkındaki davalar düşmesine rağmen sınırdışı kararı verildi.

ÖNEMLİ KANAAT ÖNDERLERİNDEN

ABD'deki Müslüman toplumun tanınmış kanaat önderlerinden biri olan Sami El Aryan 11 Eylül sonrası başlayan cadı avı sürecinde tutuklanmıştı. On yıldan uzun süren yargılama sürecinin bir kısmında tutuklu bulunan daha sonra yaptığı anlaşma sonucunda Florida mahkemesi tarafından serbest bırakılan Aryan yine rahat bırakılmamıştı. Yargılandığı davadan bağımsız olarak yeni bir soruşturma süreci başlatılmasıyla birlikte yeniden özgürlüğü kısıtlanan Sami El Aryan, bundan sonraki sürecin büyük kısmında ev hapsinde tutuldu ve GPS takip sistemiyle anlık olarak takip edildi.

On yıldan uzun süren yargılama ve suçlamaların sonucunda Sami El Aryan'a atfedilen suçların hepsi mahkeme tarafından reddedilmiş ve davalar düşürülmüştü.

Sami El Aryan, ABD'de tanınmış Müslüman kanaat önderlerinden biri olarak biliniyor. ABD'deki Müslümanlar tarafından gerçekleştirilen pek çok oluşama öncülük etti. Bunlar arasında  Filistin İçin İslami Komite isimli kuruluşta yönetici olarak görev yapan Sami El Aryan'ın ABD siyaseti için de önemli bir figür olduğu biliniyor.

Bush'un seçildiği Amerikan siyasetini belirleyen seçimlerde kilit rol oynadı. ABD'nin eski Başkanı George W. Bush'un başkan seçildiği seçimlerin sonucunu belirleyen Florida seçimlerinde müslüman oyların Yahudi adaya gitmemesi yönünde yoğun çaba gösterdi. Sami El Aryan, buradaki Müslümanların büyük kısmının Bush'a oy vermesini sağladı.

Ayrıca  Bush, Florida'ya düzenlediği seçim gezisi sırasında Aryan'ı da ziyaret ederek resim çektirmişti. Ancak 11 Eylül sonrası Bush hükümeti tarafından başlatılan terörle mücadele adı altındaki operasyonalarda  Sami El Aryan  yönetimin hedefi haline geldi ve hakkında açılan dava sonucunda tutuklandı.

Aryan'ın hakkındaki davalar düşmesine rağmen sınırdışı edilmesi ilginç karşılandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir