• DOLAR 32.586
  • EURO 34.827
  • ALTIN 2412.595
  • ...
Suriyeli doktor ve hemşirelere müjde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa'ya gelen Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Balıklıgöl platosuna kurulan Ağız ve Diş Sağlığı Gezici Tarama Aracını ve erken teşhis için Kanser tarama araçlarını inceledi.

Sağlık noktasında korkulacak bir durumun olmadığını ve kamplarda BM ve AFAT iş birliğiyle 10 tane daha sağlık merkezinin inşasının söz konusu olduğunu söyleyen Gümüş, Türkiye`ye sığınan 150 kadar doktorun bulunduğunu ve bunlar içerisinde profesörlerin de olduğunu belirtti.

Kendi vatandaşına kendi dillerini konuşan insanların hizmet vermesi için çalışmaların olduğunu ifade eden Gümüş, “Bize başvuru yapan 300`e yakın ebe ve hemşire var. Bizler bunları değerlendireceğiz. Onları kendi denetimimiz altında çalıştırmayı düşünüyoruz.” dedi.

Kanser haftası nedeniyle kanserde erken teşhisin önemine değinen Gümüş, “Kanserde erken teşhis ettiğimiz hastaların hemen hemen hepsini tedavi edebiliyoruz. Sağlık kurumlarına ulaşamayan vatandaşlar bu gibi araçlara müracaat edebilirler. Geç kaldıklarında tedavi zorlaşıyor.” dedi.

Suriyeli mültecilerin sağlık hizmetlerine de değinen Gümüş, 10 ilde toplan 23 kampın olduğunu ve burada 230 bin kişinin kaldığını toplam Suriyelilerin sayısının ise bir milyon 600 bini geçtiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı olarak tüm Suriyelileri kontrol etmek istediklerini söyleyen Gümüş, “Halk sağlığı, aşılama ve sağlık hizmeti noktasında koruyucu sağlık hizmetini takip etmemiz önemlidir. Çünkü birçok Suriyeli aşısız geldi. Birçoğuna aşılarını yaptık fakat aşılarını yapmadığımız kişileri biran önce bulup aşılarını yapmamız gerekmektedir. Biranda 1,5 milyon nüfusa sağlık hizmeti vermek kolay bir şey değildir. Özellikle Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis başta olmak üzere tüm sağlık personelleri kamplarda da özverili hizmet veriyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Kanserle ilgili bu yıl çalışmalarımız olacaktır”

Kansere sebep olan nedenlere de değinen Gümüş, “Kanserin iki nedenini vardır. Bir çevresel faktörler, ikincisi genetik faktörlerdir.  Çevresel faktörlerden birisi de obezitedir. Kiloyla birlikte kanser de meydana gelmektedir. Kanserle ilgili bu yıl çalışmalarımız olacaktır. Bizim önceliğimiz kanseri önlemektir. Kanserin nedenlerinden biri de tütün kullanımıdır. Geçtiğimiz yıldan bu yana sigarayla mücadele ediyoruz. Mücadele sonucunda sigarada yüzde 6`lık bir düşüş yaşanıyor.” diye konuştu.

Gümüş daha sonra11 ilin Kamu Hastaneleri Genel Sekreterleri ve Halk Sağlığı Müdürlerinin toplantısına katıldı.

Basına kapalı gerçekleşen toplantı öncesi kısa bir açıklama yapan Gümüş, toplanma amaçlarının Suriyeli mültecilere verilen sağlık hizmetleri olduğunu belirtti. (Mustafa Bikeç - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir