• DOLAR 32.565
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2434.044
  • ...
“Birçok kanser türü erken teşhis ile tedavi edilebilir”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Kanser Günü dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yayımlayan Gaziantep İl Sağlığı Müdürü Doktor  Metin Karakök,  Kanser hastalığının, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sık görülmesi, insanlığın geleceğini tehdit etmesi, ölümlere yol açması nedeniyle gündemde kalması gereken oldukça önemli bir sağlık sorunu olduğunu ifade etti.

Kanser hastalığının sebebinin bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını vurgulayan Karakök, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de öldürücülüğün, bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirtti.

“Birçok kanser türü erken teşhis ile tedavi edilebilir”

Kansersiz bir gelecek için ailelerin, çocukların ve gençlerin doğru bilgilendirilmesi hastalığın önlenmesi ve erken teşhis açısından çok önemli olduğunu ifade eden Karakök, “Davranışlar, önyargılar, alışkanlıklar ve yaşam tarzı çok erken yaşlarda şekillendiğinden kanser eğitimine de erken yaşlarda başlanmalı ve sağlıklı yaşamın gençlik döneminde edilen alışkanlıklarla yakından ilişkili olduğu gençlere çok iyi anlatılmalıdır. Hâlbuki bireylerin yaşantısını çok da etkilemeyecek bazı basit önlemlerin alınmasıyla dahi ölüm oranı ciddi şekilde azaltılabilir. Yine birçok kanser türünün erken teşhis ile tedavi edilebilir özelliği olduğu unutulmamalıdır.”uyarısında bulundu

 “Dumansız bir hayat seçmek temel hedef olmalıdır”

Kişilerin öncelikli olarak kansere yakalanmamak için bazı yaşam alışkanlıklarını değiştirmeleri gerektiğini belirten Karakök, “Kanserin erken teşhisine olanak sağlayacak şekilde düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmak gelmektedir. Tütün kullanımı önleme, dünya çapında kanserin en büyük önlenebilir risk faktörüdür. Sigara zannedildiği gibi sadece akciğer kanserinin sebebi olmayıp, yemek borusu, gırtlak, ağız, boğaz, böbrek, mesane, pankreas, mide ve serviks kanserlerine de sebep olmaktadır. Bunun için “ Dumansız Bir Hayat Seçmek” temel hedef olmalıdır. Keza aynı şekilde fiziksel hareketsizlik, diyet faktörleri obezite ve şişmanlıkta kansere yol açan önemli bir etkendir. Bu nedenle düzenli egzersiz yapmak, asansör yerine merdivenleri kullanmak, yakın mesafelere yürüyerek gitmek gibi basit aktiviteler kilonuzu dengeleyecek ve sizi meme, barsak, rahim kanseri gibi kanserlerden koruyacaktır.”dedi.

“Alkol kullanımı karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açmakta”

Alkol kullanımının birçok hastalığa yol açtığının altını çizen Karakök daha sonra, “Alkol kullanımı karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açmakta, ultraviole yani güneş ışınlarına fazla maruz kalmak ise cilt kanserinin başlıca nedenleri arasında gelmektedir. Bunların yanı sıra yeterli ve dengeli beslenmek kanserden korunmak için çok önemlidir. Az yağlı, bol lifli beslenme alışkanlığı kazanılmalı, kepek ve yulaf gibi liften zengin besinler tercih edilmeli, bol miktarda sebze-meyve tüketilmeli, balık ve kuru baklagiller yenilmelidir. Öğün atlamamak, ayakta atıştırmamak, tek taraflı beslenmemek gerekmektedir.”ifadelerini kullandı.

“Kanserde erken tanı, tedavi şansını artırır”

Kanser hastalığında erken teşhisin hayat kurtardığına dikkat çeken Dr. Karakök, “Sayabildiğimiz sakınma yolları ve düzgün bir hayat tarzı ile oluşabilecek kanserlerin üçte birini önlemek mümkündür. Bu gibi konularda halkımızda farkındalık oluşturma, her şeye rağmen kanser hastalığı olan insanlarımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve maddi, manevi yükünün azaltılmasında hepimize görev düşmektedir. Kanser hastası olabilme ihtimalinin her zaman var olduğunu unutmayarak, erken teşhisin hayat kurtardığını “4 Şubat Dünya Kanser Gününde” bir kez daha hatırlatmak isterim. Unutulmamalıdır ki kanserde erken tanı, tedavi şansını artırır.  Tedaviyi kolaylaştırıp, tedavi giderlerini azaltır ve doku, organ kaybını önler ve sakatlık bırakmaz.”dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir