• DOLAR 32.542
  • EURO 34.894
  • ALTIN 2422.072
  • ...
Kanserden Nasıl Korunalım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

“4 Şubat Dünya Kanser Günü” münasebetiyle İlke Haber Ajansına değerlendirmelerde bulunan Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı uzmanı Doç. Dr. Muhammed Ali Kaplan, kanserden korunmak için doğal beslenilmesi tavsiyesinde bulundu.

Kanseri, kontrolsüz  hücre çoğalması olarak tanımlayan ve bir hücreden meydana gelen mutasyonların daha sonra bu hücreyi kontrolsüz bir şekilde çoğaltmasıyla vücudun bağışlık sistemini etkisiz bırakıp yayılmasıyla etkisini gösterdiğini belirten Doç. Kaplan, kanser türlerinin iyi veya kötü huylu olarak ikiye ayrıldığını ve bu ayırımında yayılım gösterip göstermeme vasfına bağlı olarak belirtildiğini söyledi.

Kanserin birçok sebebinin olabileceğini ve bu sebeplerden kaynaklanan bulguların her zaman için belli olmasının mümkün olmadığını belirten Doç. Kaplan, belirtilerin ortaya çıkmamasına rağmen vücudun belli bölgelerinde kitle, şişlik ve buna bağlı şikâyetler varsa bu şikâyetlerin kanser sebebi olabileceği uyarısında bulundu.

 “Kanser erkek ve kadınlarda farklılık gösterir”

Kanseri ileri dönemlerinde kilo kaybı gibi bulguların kanser şüphesini daha da arttırdığını söyledi.

Dünyada erkek ve kadınlarda kanser sıklıklarının cinsiyete göre değişiklik arz ettiğini söyleyen Doç. Kaplan, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinin prostat, akciğer ve kolon rektum kanserleri olduğunu, buna mukabil kadınlarda ise sıklıkla meme, akciğer ve kolon rektum kanserlerinin görüldüğünü söyledi.

Doç. Kaplan, kansere bağlı ölümlerde hakkında ise,  her iki cinste de akciğer kanserinin ilk sırayı aldığını söyledi.

“Çermik hastalığı dünyada az rastlanan kanser tümörüdür”

Diyarbakır`da, daha çok akciğer kanseri ve meme kanserinin görüldüğünü ve bu iki kanser türünün ilk sıralarda olduğunu belirten Doç. Kaplan, Prostat kanserinin batıya göre daha az olduğunu söyledi.

Doç. Kaplan, “Bölgemizde beslenme alışkanlıklarından dolayı mide ve kolon rektum kanserleri ile bağırsak kanserlerinin daha sık olduğunu görmekteyiz. Bunun yanında bölgemize has, Çermik ve Ergani yöresinde hali hazırda hala kullanılmakta olan asbeste bağlı Çermik hastalığı denilen ve dünyada az rastlanan bir kanser tümörü var.  İlimizde bu sebepten dolayı yıllık ortalama 35 civarında hastalık görülmekte. Bu oran, Dünya ve Türkiye`ye göre yüksek bir oran.” şeklinde konuştu.

“Kanserden korunmak önemli ve erken tanının konulması oldukça önemlidir”

Kanserle ilgili olarak sempozyumlar, hasta bilgilendirmelerinin yapıldığını belirten Doç. Kaplan, kanser taramaları için özelikle sağlık bakanları bünyesinde çalışan KETEM`in önemli bir görev üstlendiğini söyledi.

Doç. Kaplan, “50 yaşından sonra prostat taraması, bağırsak kanseri, 25 yaşındaki kadınlarda rahim ağzı kanseri ve 50 yaş üzeri kadınlarda ise meme kanseri taramaları bu merkezlerde yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.  

“GDO`lu gıdalardan sakınmakta fayda vardır”

Kansere karşı alınacak en etkin tedbirin doğal beslenme olduğunu söyleyen Doç. Kaplan sözlerini şöyle bitirdi:

“ Sebze ve meyve bol bol tüketilmeli. Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Bunlar bizi özellikle, mide kanserinden koruyabilir. GDO`lu gıdaların kansere sebep olduğuna dair net veriler yok ancak bilmemiz gereken asıl önemli huşu şu: Ne kadar doğal beslenirsek, o kadar kanserden korunmuş oluruz. GDO`lu ürünlerin kansere yol açtığına dair elimizde bir veri olmasa bile, GDO`lu gıdalardan sakınmakta fayda vardır.” (M. Sıddık Bilge / Emrah Deniz - İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir