• DOLAR 34.699
  • EURO 36.672
  • ALTIN 2963.054
  • ...
İşgal, CIA ile devam edecek…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhammed Can / Doğruhaber

ABD Başkanı Barack Obama, Irak’ta kalan tüm ABD askerlerinin(50 bin) 31 Aralık tarihine kadar çekileceğini açıkladı. Obama, “Söz verdiğimiz gibi Irak’taki tüm askerlerimiz yıl sonundan önce ülkelerine dönmüş olacaklar. Yaklaşık dokuz yıl sonra ABD’nin Irak’taki savaşı da sona erecek” dedi. Ancak Obama’nın bu yöndeki açıklaması, ABD’nin ülkedeki varlığının sona ereceği anlamına gelmiyor. Nitekim CIA çoktan bu ülkede yıllardır Ortak Özel Operasyonlar Komutanlığı ve diğer askeri kuruluşlarca sürdürülen “terörle mücadele ve istihbarat” programlarının nasıl devam edeceğine yönelik planlamalara başladı.

MÜZAKERELER SÜRÜYOR

Amerika’nın önde gelen internet haber ağlarından Daily Beast’e konuşan CIA yetkilileri, gizli ABD terörle mücadele komando ekiplerinin ülkedeki operasyonlarından tarama sensörlerinin dağıtımına kadar farklı konuları içeren başlıklarda Iraklı liderler ile müzakerelerin sürdüğünü kaydetti. Yetkililere göre, CIA, ABD askerlerinin 31 Aralık’ta gitmesinden sonra da,  ülke içindeki etkisini ve gücünü korumak niyetinde olduğunu açıkça ortaya koydu.

Irak hükümeti Amerikan askerlerine dokunulmazlık sağlamayı reddedince, Obama askerlerin geri çekileceğini açıklamıştı. CIA yetkilileri, bazı istihbarat misyonlarının Irak’taki Amerikan üslerinde 2012’ye kadar devam etmesini bekliyordu, ancak dokunulmazlık konusu bu planı tehlikeye attı. B Planı devreye sokuldu.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Tommy Vietor, “ABD-Irak askeri ilişkinin gelecekteki durumu üzerine müzakerelerin sürdüğünü” söyledi. “Geri çekilme sona erdiğinde, karşılıklı çıkarlara uygun bir şekilde güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için en iyi yolun ne olduğu konusunda Iraklı liderler ile görüşmeler devam edecek” diyen Vietor, muhtemel başlıklar arasında “eğitim, değişim programları, taktik çalışmalar ve düzenli koordinasyon” seçenekleri olduğunu belirtti.

Diğer ABD’li yetkililer, CIA’nın ülkedeki gizli programların nasıl devam edebileceğini incelediğini kaydetti. Çoğu 2007 ve 2008 yılında, dönemin CIA direktörü David Petraeus tarafından geliştirilen bu programlar arasında özellikle insansız uçak faaliyetleri ile paramiliter güçler öne çıkarılıyor.

“IRAK’TA NE OLDUĞUNU BİLMEMİZ GEREK”

Şu an, ABD için önemli sorun olarak, İstihbarat, Gözetleme ve Keşif (ISR) programlarının Irak içindeki üslerden yürütülemediği durumda da bir şekilde devam ettirilmesi gösteriliyor. Bu programların, kontrgerilla stratejisi ile birlikte, yaygın olarak El Kaide’ye karşı kullanıldığı belirtiliyor. Programların en önemli ayağının "hedeflerin" videodan izlenmesi, cep telefonu konuşmalarının ve mesajların kaydedilmesi olduğu ifade ediliyor. Programlar üzerindeki müzakerelere aşina olan ABD’li üst düzey bir istihbarat yetkilisi, “Biz Türkiye ve Kuveyt’ten de ISR toplama faaliyetlerini yürütebiliriz, ancak asıl sorun Irak’ta çok fazla hedefin olması, Irak’ın her yerinde ne olup bittiğini bilmemiz gerek” şeklinde konuşuyor. Kritik noktalar olarak nitelenen merkezlerin başında ise, İran Devrim Muhafızları’nın etkili olduğu iddia edilen Basra, Şii kesimin güçlü olduğu Necef geliyor.

Vietor, Irak’ta 2011 sonrası ABD diplomatik varlığının silah satışını içereceğini de ekliyor. Halen Irak, ABD yapımı silahlar satın almak için 4,8 milyar dolar ödemeyi taahhüt etti. 2005 yılından bu yana ABD ekipmanı için Irak’ın harcadığı para ise 7,5 milyar dolar...

ABD ve İngiltere önderliğindeki koalisyon güçleri, 20 Mart 2003 tarihinde Irak’ta kitle imha silahları bulunduğu gerekçesiyle Irak işgaline başlamıştı. Bir milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği işgal süresince ülke adeta yakıldı, yıkıldı. Irak’ın eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin de idam edildi. Kitle imha silahlarının varlığı ise hala kanıtlanabilmiş değil.

CIA’nın listesindeKuveyt ve Türkiye var

Öte yandan, Irak’ta beklenen sonuçların alınamaması durumunda, bölgedeki diğer ABD müttefiki ülkelerin üs olarak kullanılması da gündemde. Listenin başında ise Kuveyt var. ABD’nin, bazı ekipman ve askerlerin bu ülkeye taşınması hakkında Kuveyt ile gizli görüşmeler yürüttüğü bildiriliyor.

ABD’nin hassas sensörler, insansız hava araçları ve Irak’ta kullanılan diğer ekipmanı taşımayı değerlendirdiği bir ülke de Türkiye... 1990’larda ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan İncirlik hava üssünün adı tartışmalarda sıkça geçiyor.

Sadr: Onlar Irak’taki mafyadır

Irak’ın etkili dini ve siyasi liderlerinden Mukteda es-Sadr, Amerika’nın aralık ayından sonra çekilme taahhüdüne rağmen Irak’taki üs ve büyükelçiliklerini koruma gerekçesiyle bu ülkede asker bulundurmaya devam etmesini işgalin sürdürülmesi olarak niteledi. “Bazı Amerikan askerlerinin eğitmen olarak Irak’ta kalacak olmasını onaylıyor musunuz?” şeklinde kendisine yöneltilen bir soruyu cevaplayan Sadr, “Onlar Irak’taki mafyadır. Ülkemizde yaşadıkları başarısızlık ve yenilgi üzerine yurdumuzu terk ediyorlar. Ancak büyükelçilikleri konusunda hilelerini devam ettiriyorlar. Binlercesi elçilikleri koruma, binlercesi güvenlik şirketi ve binlercesi de eğitim verme adı altında Irak’ta kalacaktır. Bu, kimseyi kandıramayacak bir durumdur” dedi. Amerikan askerlerinin tamamının çekilmesini beklediklerini belirten Sadr, direniş güçlerinden faaliyetlerini sürdürmesini istediğini söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir