• DOLAR 32.589
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2506.106
  • ...
Yarıyıl tatilinde besicilik yapan çocuklar var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Karlıova`ya 25 kilometre uzaklıktaki Kızılçubuk köyünde yaşayan öğrenciler, yarıyıl tatilinde ailelerine yardımcı olabilmek için besicilik ile uğraşıyorlar.

Gün ışımasıyla aileleriyle birlikte uyanan çocuklar, küçükbaş hayvanların barındığı ahırlara giderek hayvanlarının yemini ve suyunu verip ailelerine yardımda bulunuyorlar. Köyden bir kilometre uzaklıktaki ot yığınlarından günde iki defa kızaklarla hayvanları için köye ot taşıdıklarını söyleyen çocuklar, gün içinde hayvanları yemlemek için ayaklarına taktıkları lekanlarla yağan karı ezip, hayvanların rahat şekilde otları yemelerini sağladıklarını ve boş vakitlerde ise kızaklarla kaydıklarını dile getirdiler.

Kızılçubuk köyünde yaşayıp, Bingöl merkezde okuyan üçüncü sınıf öğrencisi Umutcan Akbulut (16), yarıyıl tatilinde yaptıklarını şöyle anlattı: “Yarıyıl tatilinde hayvanlarla uğraşıyorum, boş zamanımız hiç olmuyor. Günde iki defa köye ot taşıyoruz. Bu kışta bu çileyi çekmek çok zor, bazen kar çok yağıyor ve tipi oluyor, hayvanlara bakamıyoruz, öyle durumda hayvanlar aç kalıyor, tek geçim kaynağımız hayvancılık olduğu için, bu işle de uğraşmak zorundayız. Zaten okulda derslerimiz yoğun olduğu için eve pek gelemiyoruz, geldiğimizde de derslere çalışamıyoruz ve ailelerimize yardım etmek zorunda kalıyoruz.”

Kış aylarında hayvanlara bakma şartı zor olduğu için babasına yardım etmek zorunda olduğunu söyleyen Ramazan Akay (13),  “15 Tatilde babama destek oluyorum, koyunlara bakıyorum. Günde iki defa koyunlar için kızaklarla ot taşıyorum.” dedi.

Ayağına lekan takarak kar ezip, hayvanları için çabaladığını söyleyen Abdurrahman Poyaz (19), “Ayağımızda lekan var, kar çok yağdığında otu buraya getirip alanı genişleterek hayvanların daha rahat ot yemesini sağlıyoruz. Kış aylarında çoban olmadığı için biz de yarıyıl tatilinde ailemize destek oluyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir