• DOLAR 32.546
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2425.897
  • ...
Wikileaks: ABD, İtalyan Müslümanları da fişlemiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İtalya'nın Müslüman nüfusunun "agresif" bir şekilde ABD istihbaratı ve İtalyan yönetimi tarafından izlendiği ortaya çıktı. WikiLeaks tarafından yayımlanan ve zamanın İtalya içişleri bakanı Giuseppe Pisanu, polis şefi Giovanni De Gennaro ve ABD elçisi Ronald Spogli arasındaki 2005 tarihli diplomatik yazışmalarda yer alan bilgilere göre, yaklaşık 200 Müslüman "aşırılık şüphesiyle" İtalya'dan sınırdışı edildi.

Belgelere göre, İtalyan bakan Pisanu, ülkesindeki müslüman toplumun, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine nazaran "daha küçük, daha yaygın ve çoğunlukla ekonomik nedenlerle göç edenlerden oluştuğu için" farklı olduğunu söyledi.

Bakan, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde ikisini oluşturan müslümanların sadece yüzde 5'inin "camiye gittiğini" vurgularken, "İtalyan Hükümeti bu topluluğa yakından izliyor ve şiddet söylemi kullananları sınırdışı ediyor" ifadesini kullandı.

7 Aralık 2005 tarihli diplomatik yazışmada,  "aşırılık eğilimli" olduğu iddia edilen kesimin "camiler, okullar, pastaneler, kasap dükkanları, toplantı yerlerinde agresif şekilde izlendiği" notu yer aldı. Bilgilere göre, "yaklaşık iki bin müslüman gözetim altında" tutuldu.

MÜSLÜMAN SOSYAL YARDIM PROGRAMIYLA MÜSLÜMAN GRUPLARA SIZMIŞLAR

ABD ayrıca Milano Başkonsolosluğu tarafından yürütülen bir "Müslüman Sosyal Yardım" programını kullanarak bu izleme programını daha geniş bir alana yaymayı amaçladı.

ABD'nin diğer Avrupa ülkelerinde de bu tür programları yürüttüğüne dikkat çekildi.

ABD'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu devlet sekreteri danışmanı Farah Pandith, bu programların amacını 2007 yılında "ABD'nin bir şekilde "İslamla savaş" halinde olduğu kanaatine karşı durmak ve Amerika'nın Müslüman entegrasyonu konusundaki en iyi uygulamalarını yapıcı bir diyalog başlatarak Avrupa'ya taşımak" olarak açıklamıştı.

2005 yılında, ABD "Hollandalı Müslüman toplulukla ilgili sosyal faaliyetleri koordine etmek" için Entegrasyon Sorunları Çalışma Grubu (IIWG) oluşturmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir