• DOLAR 32.587
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2438.507
  • ...
Bursa'da lodos bilançosu: 3 ölü 110 yaralı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa'da saatteki hızı 130 kilometreye kadar çıkan lodosun faturası ağır oldu. Şiddetli lodos sebebiyle 306 binanın çatısı uçtu, 100 araçta hasar meydana geldi. İki gün boyunca süren lodos sebebiyle 3 kişi hayatını kaybederken, kopan ve düşen parçalardan dolayı 110 kişi de yaralandı.

Camii minarelerinin yıkılmasından, iş yeri tabelalarının uçması, elektrik direklerinin kopmasından, devrilen asırlık çınarlara kadar yüzlerce olayın yaşandığı Bursa, adeta savaş alanına döndü.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (İl Kriz Merkezi) 2 gün boyunca lodos sebebiyle Bursa'da yaşanan olayları açıkladı.  Açıklamada şiddetli lodos yüzünden 306 adet çatının uçtuğu, çok sayıda tabela, arızalı işaret levhası ve reklam panosunun zarar gördüğü aktarıldı. Lodostan dolayı çok sayıda araç ve enerji nakil hattı ile telefon hattı direği devrildi. Olaylar sebebiyle 100 aracın hasar gördüğü, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının çatılarında veya müştemilatlarında zarar meydana geldiği tespit edildi.

Özellikle enerji nakil hatlarında meydana gelen arızalara rüzgârın yüksek hızı nedeniyle müdahalede sıkıntılar yaşanırken, kopan enerji nakil hatları sebebiyle bazı bölgelerde bilinçli olarak enerji kesintisi yapıldığı açıklandı. Lodostan dolayı Türk Telekom ve GSM operatörlerinin iletişiminde de sıkıntılar yaşandığı aktarıldı.

Lodos, Bursa'da 3 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. İzmir Yoluna devrilen Timsah Arena'daki vince aracıyla çarpan taksi şoförü Fatih D. hayatını kaybetti. Araçta bulunan Kübra A. ise yaralandı. Kestel Aksu Mahallesi'nden başına tuğla düşmesi sonucu yaralanan 83 yaşındaki bir vatandaş da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Mustafakemalpaşa ilçesinde bir vatandaş ise zarar gören çatısına müdahale etmek isterken çatıdan düşerek yaşamını yitirdi.

Lodos sebebiyle binalardan düşen ve kopan parçalardan 110 vatandaşın yaralandığı öğrenildi. 1'i ağır 20 kişi ise karbonmonoksitten zehirlenerek, hastaneye kaldırıldı.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiler doğrultusunda şiddetli lodosun yüksek hızını kaybederek saatte 60-70 km düşmesi bekleniyor. İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi 24 saat esasına göre müdahale ve kurtarma ekipleri ile birlikte görevine devam ediyor. Hayati tehlike arz etmeyen yerlerde enerji ve haberleşme ekipleri onarım çalışmaları ise sürüyor.

Çöken elektrik direkleri vinç ve lodosun etkisiyle Bursa Ray Metro rayları üzerine düşen birçok malzeme yüzünden şehir içi ulaşımda çok önemli bir yer tutan metro seferlerinin 3 gün boyunca iptal edildiği de öğrenildi. BURULAŞ ise ulaşımda doğabilecek mağduriyetleri engellemek için ilave otobüs seferberi koydu.

Bursalıların, şiddetli lodos nedeniyle meydana gelen riskli olayları ve tehditleri Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nin 216 00 00-ALO AFAD 122 numaralı telefonlarına ve Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanlıklarına intikal ettirmeleri halinde öncelik sırasına göre teknik ekiplerce müdahale edileceği bildirildi.

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü´nden yapılan açıklamada; Pazartesi İstanbul, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Yalova, Çanakkale´nin güney ve doğusu, İzmir ve Manisa çevrelerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli (21-75mm) sağanak yağış beklendiği belirtildi. Yetkililer toz taşınımı beklendiğinden, görüş mesafesinde düşme, yağış alan yerlerde çamur şeklinde yağış, hava kalitesinin azalması gibi olumsuzluklara karşı vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı. (Zeki Aras –İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir